G7 a condamnat cu fermitate joi invadarea Ucrainei de către Rusia și a declarat că vor introduce sancțiuni economice și financiare severe și coordonate împotriva Moscovei, relatează Reuters. De asemenea, liderii celor mai mari economii au anunțat că sunt „gata să acționeze” în cazul „perturbărilor” de aprovizionare cu energie cauzate de invazia rusă a Ucrainei.

Macron reuniune G7Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

„Această criză este o amenințare serioasă la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli, cu ramificații dincolo de Europa”, au declarat liderii G7 într-o declarație comună, adăugând că președintele rus Vladimir Putin a reintrodus războiul pe continentul european.

„S-a pus pe partea greșită a istoriei”, au spus liderii în declarația emisă de Germania.

Liderii au mai spus că susțin coordonarea consecventă și constructivă între principalii producători și consumatori de energie pentru aprovizionarea globală stabilă cu energie și că sunt gata să acționeze pentru a aborda eventualele perturbări.

Au spus că sunt „gata să acționeze” în cazul „perturbărilor” de aprovizionare cu energie cauzate de invazia rusă a Ucrainei.

„Suntem în favoarea (...) stabilității aprovizionării globale cu energie și suntem gata să acționăm dacă este necesar pentru a face față eventualelor întreruperi”, au promis ei într-un comunicat de presă comun la finalul unui summit virtual. Rusia este unul dintre principalii furnizori de gaze și petrol ai Europei, iar Ucraina o țară de tranzit, potrivit AFP.