Preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi în zori o operaţiune militară în Ucraina, pentru a-i "apăra pe separatiștii" din estul țării. Au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev.

HotNews.roFoto: Hotnews

HotNews.ro continuă AICI relatarea LIVE TEXT a conflictului.

  • Principalele evenimente din prima parte a zilei în Ucraina:

00:51 Imagini cu civili din Ucraina în timp ce se adăpostesc peste noapte în stațiile de metrou din capitala Kiev și în Harkiv.

00:54Bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara. Această interdicție este valabilă în perioada de aplicare a legii marțiale.

00:45Schimb ”sincer” de opinii între Putin și Macron. Liderul francez a cerut încetarea ofensivei ruse, în schimb Kremlinul a oferit explicații ”exhaustive” a motivelor invaziei

00:37 UE sancționează „masiv” Rusia, dar nu o exclude de la Swift / De ce se opune Germania

23:55100.000 de ucraineni și-au părăsit casele pentru a-și căuta refugiu

23:46 Rusia vrea să blocheze Kievul și să creeze un coridor terestru către Crimeea și Transnistria

23:38Imagini din satelit arată pagubele făcute de Rusia la o bază aeriană din estul Ucrainei

23:11Insula Șerpilor a fost capturată de trupele ruse -minister

23:00 Președintele rus Vladimir Putin a vorbit joi la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron și i-a oferit o explicație „exhaustivă” a motivelor acțiunilor Rusiei în Ucraina, a spus Kremlinul, relatează Reuters.

Kremlinul a spus că apelul a avut loc la inițiativa lui Macron, iar el și Putin au convenit să rămână în contact.

22:46Statele Unite îl expulzează pe numărul doi al ambasadei Rusiei la Washington

22:40Victorie importantă pentru Ucraina în conflictul cu Rusia. Militarii ucraineni ar fi recucerit aeroportul Hostomel

22:20 Forțele ucrainene au recuperat aeroportul Hostomel, a anunțat un consilier al președintelui ucrainean

21:54 Cetățenii ruși din Israel își ard pașapoartele în timpul unei manifestații anti-război

21:47 Alte trei avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon au aterizat la Mihail Kogălniceanu.

21:30 Poate fi Rusia exclusă din sistemul internaţional de plăţi SWIFT? / Biden spune că rămâne o opțiune, dar nu convinge / O poziție neîmpărtășită de europeni

21:28Pentagonul va trimite aproximativ 7.000 de militari suplimentari în Germania ca reacție la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, a anunțat joi un înalt oficial american de la Washington.

Obiectivul acestei noi desfășurări, care va avea loc în următoarele zile, este de a „liniști aliații NATO, de a descuraja un atac rusesc și de a fi gata să sprijine nevoile din regiune”, a precizat acest oficial.

21:10 Ministrul Sănătății din Ucraina spune că 57 au fost uciși și 169 au fost răniți astăzi

21:00 Rusia vrea să maseze o „forța copleșitoare” în jurul Kievului (oficial de informații occidentale)

20:44Invazia Ucrainei: Prețul grâului atinge un nou maxim pe piața europeană (analiști)

20:40Joe Biden: Am văzut o încălcare flagrantă a legii internaționale / Vom limita abilitatea Rusiei de a face afaceri în dolari

20:29Marea Britanie interzice zborurile Aeroflot, sancționează bănci și afaceriști ruși

20:10Președintele american Joe Biden a declarat că liderii G7 au convenit să avanseze cu „pachete devastatoare de sancțiuni” și alte măsuri economice pentru a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa din Ucraina.

20:07 Peste 5.000 de ucraineni au intrat în România, însă nu există nicio cere de azil și nu s-a instalat nicio tabără mobilă, au declarat pentru Hotnews.ro surse oficiale.

20:00Peste 1.000 de protestatari anti-război au fost retinuți în 47 de orașe din Rusia (Reuters)

19:50Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de ruși - oficial ucrainean

19:35Putin spune că nu avea altă cale decât să invadeze Ucraina: A fost imposibil să reacționăm altfel

19:25Ucraina ar putea fi „ștearsă de pe hartă”, avertizează Scholz

19:17Ministerul rus al Apărării a declarat joi că armata sa a distrus 83 de ținte terestre ucrainene, a declarat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

19:10Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a înregistrat 392 de bombardamente din partea forțelor ruse în Ucraina, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului.

19:05Poliția din Rusia a reținut cel puțin 549 de protestatari anti-război în 39 de orașe din această țara care joi dimineață a invadat Ucraina

18:55G7 îl condamnă pe Putin pentru că a atacat Ucraina: S-a pus pe partea greșită a istoriei

18:45 Rusia a bombardat Insula Șerpilor, acuză Ucraina / Crucișătorul Moscova ar fi executat bombardamentul, după o tentativă eșuată de debarcare a trupelor rusești

  • „Inamicul a debarcat unități în zonele operaționale din Bassarabia (n.r. teritoriul ucrainean) și Tavria. După o tentativă eșuată de debarcare și un atac eșuat cur achete, crucișătorul rusesc Moskova a bombardat insula șerpilor”, a anunțat Ministerul Ucrainean al Apărării, joi seara.

Război în Ucraina: Rușii ar fi cucerit aeroportul Antonov de lângă Kiev / Manifestații anti-conflict în Rusia, iar poliția face rețineri

18:16Șeful Statului Major al Apărării: Probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive ale Rusiei este minimă

18:15 Autoritățile militare ale Ucrainei spun că 20 de elicoptere ruse și 8 aeronave MI-8 au adus paramilitari pe Aeroportul Hostomel din regiunea Kiev

18:14 Ministrul de externe al Ucrainei a cerut joi țărilor să excludă Rusia din sistemul global de plăți interbancare SWIFT - una dintre cele mai dure sancțiuni non-militare pe care Occidentul le-ar putea impune - pentru a pedepsi Moscova pentru că a trimis trupe în Ucraina.

18:07Explozii puternice în regiunea de sud a Rusiei Belgorod lângă granița cu Ucraina. Comisia de anchetă a Rusiei spune că trei persoane au fost rănite în această regiune din cauza bombardamentelor Ucrainei

18:02 Proteste antirăzboi au loc în mai multe părți ale Rusiei. La Moscova manifestanții au început să fie reținuți.

17:50Riposta armatei ucrainene: Tancuri și blindate rusești, distruse cu rachete Javelin și NLAW

„Potrivit Comandamentului Forțelor Întrunite, în zona Hluhov, armata ucraineană a folosit rachete Javelin și a neutralizat o coloană de 15 tancuri rusești T-72, spune Statul Major”, transmite Livemap.ua

Pe pagina oficială a Forțelor Terestre Ucrainene apar și fotografii cu blindate care ar fi fost distruse de rachete Javelin.

17:07Președintele Ucrainei spune că militarii își dau viețile pentru ca tragedia dezastrului nuclear din 1986 să nu se repete. Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că forțele ucrainene luptă pentru a împiedica trupele ruse să captureze fosta centrală nucleară de la Cernobîl, relatează Reuters.

16:53 Părți ale regiunii de sud Kherson nu mai sunt sub controlul Ucrainei - Administrația Regiunii

16:39Armata ucraineană a anunțat joi că au loc lupte pentru controlul unui aeroport militar din Hostomel, lângă Kiev.

„Se desfășoară lupte pentru aeroportul Hostomel” situat la câțiva kilometri nord-vest de Kiev, a anunțat șeful armatei ucrainene Valery Zaloujny. Imaginile de pe rețelele de socializare arată că se pare că a fost atacat de numeroase elicoptere. Situația este „tensionată” și în sudul țării, unde se duc lupte pentru orașele Genitchesk, Skadovsk și Chaplynka din regiunea Kherson de lângă Crimeea, a adăugat el.

16:33 Trupele ruse din direcția Belarus au intrat joi într-o zonă din apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl, a declarat un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în toată țara.

16:25Germania spune că va extinde sprijinul pentru poliția aeriană NATO în România

16:12Sirena de avertizare a putut fi auzită la Kiev joi, a raportat un martor Reuters de la fața locului.

Gara principală din Kiev, ora locală 15.30. Unele trenuri au fost anulate, altele pleacă, holul este plin de lume, dar fără panică. Cozi pentru bilete și informații. Un vast exod uman

16:12Președintele Klaus Iohannis a avut o discuție telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, asigurându-l de susținerea României.

16:00Rusia interzice orice manifestație anti-război, protestatarii fiind amenințați cu dosare penale.

16:10Atac asupra unui spital din Donețk. 4 morți și 10 răniți, dintre care 6 medici

16:00China refuză să admită că Rusia a invadat Ucraina: Atunci când SUA au impus extinderea NATO s-au gândit ce înseamnă să împingi o țară mare cu spatele la zid?

15:46Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 15, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române, anunță MApN.

15:37Nu mai puțin de 203 atacuri au fost declanșate de ruși pe aproape întregul teritoriu al Ucrainei de la declanșarea războiului în zorii zilei de joi, au transmis autoritățile ucrainene citate de Reuters.

15:32Ungaria condamnă atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, după o reuniune a cabinetului de securitate al ţării, relatează Reuters.

15:16Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat joi mobilizarea generală a trupelor ucrainene în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva ţării.

15:11Strângere de fonduri pentru Armata Ucrainei

Război în Ucraina: Forțele rusești au pătruns în regiune Kiev

15:10Forțele ruse au pătruns în regiunea Kiev.

15:01Ursula von der Leyen, alături de șefii NATO și Consiliului European: Urmează un pachet masiv de sancțiuni pentru Rusia. Va plăti un preț mare

15:00Un avion militar cu 14 persoane la bord s-a prăbușit la 20 de kilometri sud de Kiev, potrivit serviciilor de urgență. Încă nu se știe dacă există supraviețuitori ai incidentului care a avut loc pe fondul intensificării atacurilor.

Război în Ucraina: Atacuri rusești lângă Kiev / Lupte cu elicoptere și avioane de vânătoare / Zeci de victime

14:34Zeci de ucraineni au fost uciși în primele ore ale atacului lansat joi de ruși, potrivit agențiilor internaționale de presă și Kyiv Independent.

14:14Tot mai mulți ucraineni își părăsesc casele, traficul desfășurându-se cu dificultate pe autostrăzi, în condițiile în care tancurile rusești s-ar apropia de capitala Kiev, dinspre Belarus. Potrivit ultimelor informații, rușii sunt la două ore distanță de capitală.

14:00O ofensivă amplă a fost demarată joi la aeroportul Hostomel, la doar câțiva kilometri vest de Kiev. Imagini de pe rețelele sociale arată numeroase elicoptere militare rusești care atacă zona, prinse într-un schimb de focuri.

  • „Confirmat de către autoritățile ucrainene. O operațiune mare de asalt aerian cu elicoptere Mi-8 pe Aeroportul Internațional Antonov din Hostomel. Ministerul de Interne spune că Rusia a preluat controlul orașului. Foarte periculos; este la doar 15 minute vest de șoseaua de centură a capitalei”, anunță Livemapua.com

Din imaginile postate se poate observa schimbul intens de focuri, dar și cel puțin un elicopter rusesc de atac de tipul Kamov Ka-52 Aligator care a fost doborât.

Incident în Marea Neagră: O navă de război a Rusiei deviază nave comerciale lângă teritoriul României

13:30 MApN acuză un incident cu Rusia în Marea Neagră: O navă militară aflată în apropierea Zonei Economice Exclusive a Românieideviază sau oprește nave comerciale

13:29 Presa internațională despre invazia Rusiei în Ucraina: Fantoma sovietică a ieșit din dulapurile secolului trecut / Invazie pe muzică de Wagner / Poezia se numește „Calamitate din nou”

13:16A fost convocat un summit extraordinar NATO pentru vineri, potrivit Reuters. Șeful NATO urmează să facă declarații de presă la Bruxelles.

Război în Ucraina: Reacția lui Iohannis / Moldova închide spațiul aerian

12:33 Dîncu: România este pregătită să primească 500.000 de refugiați ucraineni. Unde vor fi amplasate taberele

12:29Iohannis, după ședința CSAT: „Subliniez foarte clar:România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina

12:15Republica Moldova își închide spațiul aerian ca urmare a invaziei Rusiei în țara vecină, Ucraina.

Anunțul a fost făcut de ministerul afacerilor externe de la Chișinău la scurt timp după ce președintele Maia Sandu anunța instituirea stării de urgență.

11:58Guvernul Ucrainei: Granița de stat a a fost atacată de trupele ruse sprijinite de Belarus. Atacuri în regiunile Luhansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv și Zhytomyr

Atacul Rusiei în Ucraina: Momentele bombardamentului, surprins în video / Explozii în zone civile din Ucraina

11:50VIDEO Momentul în care un atac rusesc lovește un biciclist în centrul orașului Uman

IMAGINI EXPLICITE!

Imediat după explozie, bărbatul este văzut că se ridică parțial și apoi se prăbușește.

Alte imagini surprinse imediat după atac arată corpul nemișcat al bărbatului întins pe stradă, acoperit cu o haină, precum și craterul lăsat în stradă de către obuz.

11:26Vadimir Putin este un Hitler al zilelor noastre, a spus fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko, în prezent membru al Parlamentului de la Kiev. Atmosfera din Parlamentul de la Kiev este una tensionată și multe persoane din interior sunt înarmate, a declarat pentru BBC un jurnalist ucrainean care se află în clădire.

11:24Ministerul român de Externe anunță celulă de criză pentru sprijinirea românilor aflați în Ucraina.

11:13Armata ucraineană a anunțat că a ucis aproape 50 de „ocupanți ruși” în regiunea Lugansk, potrivit unui comunicat citat de AFP. Termenul „ocupanți ruși” poate desemna atât soldați ruși cât și separatiști proruși, notează AFP.

11:13China, apel la calm, fără să condamne Moscova

11:10Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, susține că armata țării sale, o aliată a Moscovei, nu a luat parte la invazia lansată de Rusia în Ucraina. Declarațiile vin în contextul în care Kievul acuză că Rusia folosește teritoriul Belarusului pentru invazie.

11:08Concluziile task-force-ului de la Guvern: România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece și poate prelua fluxuri de refugiați

11:04Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat joi că oricine este gata și poate ține în mână o armă se poate alătura armatei ucrainene, transmite Reuters.

Poliția va începe să distribuie arme veteranilor și voluntarilor.

10:45Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că a cerut misiunii României la NATO să solicite activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, după ce Rusia a atacat Ucraina.

10:41Zelenski a ordonat trupelor să producă pierderi maxime armatei ruse.

10:38Președintele Klaus Iohannis se va întâlni joi cu președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților pentru a discuta situația generată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, a anunțat Administrația Prezidențială.

10:19Republica Moldova va intra în stare de urgență, a anunțat joi președintele Maia Sandu. Decizia trebuie validată de Parlament.

10:10Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că a cerut Misiunii României la NATO să solicite activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington:

  • "În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am instruit Misiunea României la NATO să ceară, împreună cu alţi aliaţi, activarea art. 4 din Tratatul de la Washington".
  • Articolul 4 din Tratatul de la Washington "stabileşte un mecanism de consultare între Aliaţi, cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii Aliaţilor".

10:07 Imagini cu autovehicule militare rusești care au intrat în regiunile Harcov și Cernihiv.

Declarația de război anunțată de Putin a fost înregistrată încă de luni

10:00Declarația de Război la adresa Ucrainei prezentată de președintele rus Vladimir Putin în zorii zilei de joi a fost înregistrată încă de luni, 21 februarie potrivit presei ruse citate de The Guardian, ceea ce demonstrează că demersurile diplomatice ale Kremlinului nu au fost niciodată serioase, așa cum a avertizat administrația americană.

09:50Trupe terestre Rusești ar fi intrat în Ucraina din Belarus, trecând granița prin mai multe puncte.

09:49Zeci de mașini așteaptă la coadă să intre dinspre Ucraina în Republica Moldova, la punctul de trecere Palanca, scrie Unimedia.

09:45Pe Twitter au fost postate clipuri cu explozii și atacuri ruse în Harkiv, oraș de 1,5 milioane de locuitori care se găsește la 30 km de frontiera cu Rusia. În 2014, când separatiștii au ocupat zone din Donețk și Luhansk, au fost confruntări și la Harkiv (Harkov în rusă), dar separatiștii nu s-au putut impune și forțele guvernamentale ucrainene au păstrat orașul.

09:39VIDEO Momentul când o rachetă rusească lovește un aeroport din vestul Ucrainei, la 100 de km de granița cu România

09:19Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul în care Rusia a atacat Ucraina, joi dimineață.

09:17Încă 40 de soldați americani au ajuns joi dimineața în Letonia, În total încă 260 de soldați americani vor ajunge în țara baltică.

09:00Imagini cu fragmente dintr-o rachetă de croazieră ce s-ar fi prăbușit pe un bulevard din Kiev circulă pe Twitter:

08:40Avion militar ucrainean, interceptat de avioane F-16 românești / Avionul de tip Suhoi 27 a aterizat la Bacău

08:36Ce este legea martiala instalată de Volodimir Zelenski în Ucraina și ce presupune

08:22Imaginea dimineții de joi când Vladimir Putin a dat ordin de lansare a atacului asupra Ucrainei este aceea a unei capitale din inima Europei, Kievul trezindu-se astăzi în plină stare de urgență. Sirenele au sunat în capitala Ucrainei avertizând lumea să se adăpostească.

08:14 Forțele Armate Ucrainene susțin că au doborât cinci avioane rusești și un elicopter militar rusesc în estul Ucrainei, în apropiere de Luhansk.

Explozie lângă Kiev / Foto: Twitter via CNN și președinția Ucrainei

08:08Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a reacționat și el pe twitter, afirmând că trăim o zi întunecată a istoriei Europei. "Rusia trebuie să înceteze imediat acțiunile militare".

08:00Rusia ar fi lansat mai multe atacuri care au țintit în special aeroporturile și infrastructura militară astfel încât să-și asigure superioritatea aeriană. Explozii au avut loc chiar și pe un aerodrom militar din vestul Ucrainei, la 50 de km de granița cu Polonia:

07:32Rusia spune că vizează infrastructura militară a Ucrainei cu "arme de înaltă precizie"

"Infrastructurile militare, sistemele de apărare aeriană, aerodromurile militare și aviația forțelor armate ucrainene vor fi stopate cu arme de înaltă precizie", a transmis Ministerul rus al Apărării, citat de agenția TASS.

07:30Scopul operațiunii militare ofensive rusești este distrugerea statului ucrainean, confiscarea prin forță a teritoriului ucrainean și stabilirea controlului ocupațional, transmite Ministerul de Externe al Ucrainei, care cere comunității internaționale să acționeze imediat: "Doar acțiunile unite și decisive pot opri agresiunea lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei".

07:23Președintele SUA Joe Biden a discutat cu puțin timp în urmă cu președintele Volodimir Zelenski despre pașii care vor urma și despre reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

07:20Uniunea Europeană condamnă fermn atacul nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei,

a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

07:16 Sirenele de avertizare anti-bombardamente răsună în capitala ucraineană Kiev.

07:15Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce Vladimir Putin a declarat în zori începerea unei "operaţiuni militare" în Ucraina, conform Reuters.

07:11Trupele rusești au ajuns în Odesa în timp ce altele se îndreaptă spre Kharkiv. Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean de interne.

07:03Mai multe imagini video au apărut pe rețelele sociale cu ceea ce par a fi rachete de croazieră în zbor deasupra Ucrainei.

06:54"Acest conflict trebuie să se oprească acum", a reclamat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după o reuniune de urgență a Consiliului de securitate.

"Președinte Putin, în numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia!", a implorat șeful ONU, vizibil afectat de anunțul lansării unei operațiuni militare în Ucraina, chiar în timpul desfășurării acestei ședințe de urgență a Consiliului.

"Este cel mai trist moment al mandatului meu ca secretar general al Națiunilor Unite", a adăugat Guterres.

06:40Ministrul ucrainean de externe face un apel disperat: Lumea trebuie să-l oprească pe Putin

06:30Luați-vă lucrurile de strictă necesitate și mergeți în cel mai apropiat adăpost, le-a recomandat joi Ivan Sokol, directorul departamentului de protecție civilă al Administrației Regionale Harkov, scrie presa locală.

06:27VIDEO Instalații militare din Ucraina sunt lovite de rachete, iar o operațiune de debarcare a trupelor ruse la Marea Neagră și Azov este în desfășurare.

06:25Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat joi dimineață "atacul nesăbuit și neprovocat" al Rusiei împotriva Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol "nenumărate" vieți omenești.

06:09Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu cea mai puternică reacție a comunității internaționale, a transmis președintele Klaus Iohannis. El spune că "niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă".

05:54Președintele SUA denunță "atacul nejustificat" al Rusiei asupra Ucrainei. Joe Biden a denunțat "atacul nejustificat" al Rusiei asupra Ucrainei, transmițând într-un comunicat:

  • "Președintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat ce va antrena suferințe și pierderi umane catastrofale"
  • "Rusia, de una singură, este responsabilă de moartea și distrugerea pe care acest atac le va provoca"

05:48 Agenția de presă Reuters citează un martor care spune că a auzit o explozie în provincia Belgorod din sud-vestul Rusiei, care nu este departe de granița cu Ucraina.

05:19Echipa CNN din Kiev spune că aude mai multe explozii puternice în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei.

....................

"Am luat decizia unei operațiuni militare", a anunțat Vladimir Putin într-o declarație surpriză la televiziune, susținuță cu puțin timp înainte de ora 05.00.

Putin a denunțat încă o dată un "genocid" orchestrat de Ucraina în estul țării și a adus ca argument apelul la ajutor făcut de separatiști în cursul nopții, precum și politica agresivă a NATO față de Rusia și al cărei instrument ar fi Ucraina.

Putin le cere ucrainenilor "să depună armele"

Liderul de la Kremlin se adresează totodată soldaților ucraineni, spunându-le: "Vă cer să depuneți armele", dându-le apoi asigurări că astfel vor putea "părăsi câmpul de luptă fără impedimente".

Vladimir Putin a mai susținut și că nu vrea o "ocupare" a Ucrainei, ci o "demilitarizare" a sa.