Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat vineri, la Bruxelles, că Franţa va accelera desfăşurarea de militari în România, în cadrul NATO, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către armata rusă, transmite AFP.

Emmanuel MacronFoto: Irina Yakovleva / TASS / Profimedia

"Franţa va continua să îndeplinească rolul de a-şi reasigura aliaţii NATO prin trimiterea unui nou contingent în Estonia ca parte a prezenţei avansate consolidate, anticipând participarea sa la controlul aerian baltic începând cu luna martie şi, de asemenea, prin accelerarea desfăşurării sale în România", a declarat preşedintele francez la încheierea summitului excepţional al Consiliului European de la Bruxelles şi în ajunul summitului NATO dedicat crizei din Ucraina.

În plus,"suntem pregătiţi să continuăm să livrăm echipamente militare şi să acordăm sprijin populaţiei, aşa cum i-am putut comunica preşedintelui Zelenski", a adăugat Emmanuel Macron, citat de Agerpres.

Franţa a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că intenţionează să trimită "mai multe sute" de soldaţi în România, în cadrul unei posibile dislocări NATO.

Preşedintele Macron anunţase anterior, pe 19 ianuarie, disponibilitatea Franţei de a se angaja în noi misiuni,"în special în România".

România, care se învecinează cu Ucraina şi are acces la Marea Neagră, se află "în epicentrul tensiunilor" şi, prin urmare, trebuie "reasigurată", a explicat ministrul francez al apărării, Florence Parly.

Parisul îşi exprimase dorinţa de a fi naţiunea cadru a acestei forţe.

În Estonia, Franţa participă cu aproximativ 300 de soldaţi mobilizaţi de un an la misiunea permanentă "Prezenţă avansată consolidată", care a fost desfăşurată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.

În opinia preşedintelui Franţei, criza ruso-ucraineană demonstrează că "Europa nu este doar o piaţă de consum, ci într-adevăr o putere care trebuie să se gândească la independenţa sa energetică, la tranziţia sa climatică" şi la "o Europă a apărării capabile să îşi protejeze graniţele, cetăţenii şi să se proiecteze către aliaţii săi.