Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că Franța va răspunde fără slăbiciune la actul de război al Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

Emmanuel Macron s-a adresat poporului francez cu privire la situatia din UcrainaFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Acesta a precizat că Rusia se poate aștepta la sancțiuni dure care îi vor afecta forțele armate, economia și sectorul energetic.

„Aceste evenimente marchează un moment de cotitură în istoria Europei”, a declarat Macron într-un mesaj televizat adresat poporului francez în timp ce stătea în fața steagurilor Franței, Uniunii Europene și Ucrainei.

„Vom răspunde acestui act de război fără slăbiciune, cu sânge rece, hotărâre și unitate”, a adăugat el.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian anunțase mai devreme în cursul zilei că Franța își va spori sprijinul acordat Ucrainei „în toate formele sale”, fără a menționa explicit însă dacă acestea includ și ajutor militar suplimentar.

Occidentul pregătește sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei

Forțele rusești au invadat joi Ucraina la primele ore ale dimineții, atacând terestru, aerian și pe mare din mai multe direcții ca parte a celui mai mare atac al unui stat european împotriva altuia de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Premierul britanic Boris Johnson, vorbind cu puțin timp înainte de discursul lui Macron, a declarat la rândul său în timpul unui mesaj televizat adresat britanicilor că Londra și aliații săi vor impune sancțiuni economice fără precedent împotriva Rusiei.

Johnson s-a declarat îngrozit de „evenimentele înspăimântătoare din Ucraina” în timp ce ministrul de externe britanic Liz Truss a catalogat invazia rusească drept „un act teribil de agresiune”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat la rândul ei joi, într-o conferință de presă comună cu șefii NATO și Consiliului European, că Rusia va fi vizată de un nou „pachet masiv de sancțiuni”, care vor viza, printre altele, limitarea accesului la tehnologii cruciale.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: