Oficiali americani responsabili de apărarea spațiului au avertizat joi operatorii de sateliți comerciali și militari să fie în gardă cu privire la posibile atacuri ale Rusiei asupra sistemelor care oferă servicii în regiune, relatează Breaking Defense.

Generalul John Raymond, comandantul Fortelor Spatiale americaneFoto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Deși au cauționat că o vizare a companiilor americane ce operează sateliți este probabilă, oficialii Forțelor Spațiale nu au confirmat înregistrarea unor astfel de atacuri până acum.

„Cred că este corect să presupunem că, în măsura în care [Rusia] poate, și în măsura în care Rusia nu crede că acest lucru nu va duce la extinderea conflictului în afara zonei sale de control, rușii îl vor extinde în spațiu”, a declarat Chris Scolese, director al National Reconnaissance Office, la o conferință cu liderii și companiile din domeniul spațial.

„Aș spune tuturor că lucrul important de făcut este să vă asigurați că sistemele voastre sunt securizate și monitorizate foarte îndeaproape fiindcă știm că rușii sunt actori eficienți în războiul cibernetic”, a mai spus el, adăugând că „este mai bine să fii pregătit decât să fii luat prin surprindere”.

Avertismentul unui oficial al Forțelor Spațiale Americane

Generalul-locotenent Michael Guetlein, șeful Comandamentului de Sisteme al Forțelor Spațiale, a avut un mesaj similar.

„Vorbim despre faptul că spațiul este contestat și probabil suntem în mijlocul primei noastre lupte în spațiu acum. Nu avem niciun dubiu că rușii se pregătesc să anuleze abilitatea noastră de a folosi spațiul în scopuri de apărare și pașnice. Și începem să vedem acele efecte”, a spus el.

El a clarificat însă ulterior că nu a vrut ca declarația sa nu înseamnă că Forțele Spațiale au depistat ingerințe asupra sateliților americani.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO:

Poți găsi un rezumat al celor mai importante informații aici: