Forțele ruse au continuat să facă unele progrese suplimentare în ultimele 24 de ore, a declarat vineri reporterilor un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

Convoi de tancuri ucraineneFoto: Profimedia Images

Forțele ruse care sunt cele mai apropiate de Kiev, la aproximativ 15 kilometri în afara centrului orașului, nu s-au apropiat de ieri, a spus oficialul.

Există alte două grupuri de forțe ruse în afara Kievului care pot fi îndreptate spre Kiev. La nord de Kiev, un grup de forțe ruse se află „undeva la 20 și 30 de kilometri” de centrul orașului Kiev. Acest grup s-a „apropiat” de Kiev în ultimele 24 de ore, a spus oficialul.

Un grup separat de forțe rusești mai aproape de Sumi, la est de Kiev, s-a blocat și se repoziționează în jurul orașului, a spus oficialul.

Cernihiv, un alt oraș ucrainean, rămâne izolat. Forțele ruse se află „chiar în marginea orașului” și există „evident lupte în oraș”, dar SUA nu observă că forțele ruse „s- deplasat dincolo de Cernihiv”, a spus oficialul.

„Ei sunt încă în și în jurul Cernihivului și, din nou, evaluăm că Cernihiv este izolat și sub presiune din ce în ce mai mare”, a spus oficialul.

În Harkiv, forțele ruse sunt „la periferia” orașului”, a spus oficialul. SUA văd rapoarte despre întreruperi ale internetului în oraș, „care pare să facă parte din strategie”, a spus oficialul, dar există încă „multe lupte acolo”.

„Nu au luat Harkivul, este bine apărat, dar se apropie de el, dacă vreți, din perspectivă geografică”, a spus oficialul.

Orașul Mariupol din sud se află sub „presiune tot mai mare”, a spus oficialul.

„Mariupol este, de asemenea, apărat, ei ripostează și continuăm să vedem bombardamente puternice acolo, în timp ce rușii încearcă să-și mărească presiunea”, a spus oficialul.

SUA continuă să evalueze că forțele ruse au capturat Herson.

În Mikolaiv, forțele ruse nu au luat încă orașul, dar acesta se află sub „presiune tot mai mare”, a spus oficialul.

„Am observat că ucrainenii continuă să apere orașul, iar rușii sunt chiar în marginea orașului, din nou în cea mai mare parte la nord-est, așa că nu au fost prea multe schimbări acolo față de ieri, dar continuă să fie puternic disputat”, a spus oficialul.

Există tot mai multe dovezi că orașul Volnovaha din estul Ucrainei a căzut în mâinile forțelor ruse și aliaților acestora din autodeclarata Republica Populară Donețk.

Orașul fusese înconjurat aproape de la începutul invaziei, dar fusese apărat cu disperare de forțele ucrainene.

-------