Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a lăudat pe polonezi într-un mesaj video de lungă durată vineri, salutând „uniunea extrem de puternică” care a fost creată între cele două țări în urma invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

„Când ești rănit, este foarte important să ai pe cineva pe care să te sprijini. Și când inamicul pune piciorul în casa ta, cineva care te sprijină. În dimineața zilei de 24 februarie, nu aveam nicio îndoială cu privire la cine mi-ar spune mie „Frate, nu vei fi singur împotriva inamicului”, a declarat președintele ucrainean în acest mesaj adresat președintelui Andrzej Duda, Parlamentului și poporului polonez.

"Și exact asta s-a întâmplat. Și sunt recunoscător pentru asta. Frații și surorile noștri polonezi sunt alături de noi", a subliniat el, amintind că, în prezent, Polonia găzduiește "mai mult de un milion și jumătate de cetățeni ucraineni, dintre care majoritatea absolută sunt femei și copii”.

Acești refugiați "nu se simt ca niște vizitatori. I-ați primit în familiile voastre cu tandrețe, bunătate frățească", subliniază el, amintind că relațiile bilaterale erau dimpotrivă "proaspete" înainte de aderarea sa la președinția ucraineană în 2019.

O „pace între frați” unește cele două țări, a subliniat el, spunând că a „dorit ca aceste cuvinte să fie auzite de vecinii noștri, poporul Belarus”, un aliat al Rusiei.

„Împreună suntem 90 de milioane de locuitori (...) Este o misiune istorică pentru Polonia și Ucraina să fie liderii care mâine vor scoate Europa din acest abis, o vor salva de această amenințare, vor preveni transformarea Europei într-o victimă” , a concluzionat el.

Polonia s-a oferit la începutul acestei săptămâni să livreze avioanele sale Mig-29 armatei americane și apoi să le predea Ucrainei, o ofertă respinsă de Washington, care a considerat că ar putea provoca o escaladare din partea Rusiei.

-------