Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a declarat vineri că Ucraina se pregătea să atace nu doar zona din Donbas controlată de separatiștii pro-ruși, ci și Belarusul, relatează Kommersant.

Alexandr LukasenkoFoto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

El a făcut declarația în timpul unei întâlniri pe care a avut-o vineri la Moscova cu președintele Vladimir Putin, afirmând de asemenea că Forțele Armate ale Ucrainei ar fi urmat să atace Belarusul la 6 ore după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

„Acum vă voi arăta de unde a fost pregătit atacul asupra Belarusului. Și dacă cu șase ore înainte de operațiune (n.r. presupusul atac ucrainean) nu ar fi fost o lovitură preventivă asupra pozițiilor, erau patru poziții, ar fi atacat trupele noastre, bieloruse și rusești care făceau exerciții”, i-a spus el lui Vladimir Putin.

„Prin urmare, nu am declanșat acest război, conștiința noastră este curată”, a mai declarat Lukașenko, afirmație ce amintește de comentariile de joi ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov care a spus că Rusia nu a atacat Ucraina.

„Spun din nou, ei (Forțele Armate ale Ucrainei) nu doar că se pregăteau să lovească Donbasul, ci și-au construit poziții pentru a lovi în Belarus”, a spus liderul Belarusului cu referire la anunțul de miercuri al Moscovei potrivit căruia ar fi descoperit documente secrete ucrainene ce ar arăta că Kievul pregătea un atac asupra zonelor controlate de separatiștii din estul țării.

Alexandr Lukașenko vorbește de mișcări de trupe în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl

Lukașenko a mai afirmat că mercenari străini mărșăluiesc de-a lungul graniței cu Belarus până la centrala nucleară de la Cernobîl pentru a opri mișcarea trupelor ruse.

„Vor să lovească din spate, să lovească în pozițiile trupelor rămase din exercițiile ruso-belaruse și să nu-și piardă speranța de a ne trage în acest masacru, astfel încât să expunem sectorul vestic”, a spus el.

„Rămâne de văzut ce intenționează să facă mercenarii occidentali la Cernobîl”, a adăugat acesta. Centrala nucleară de la Cernobîl se află sub controlul forțelor rusești încă din prima zi a războiului, când a fost capturată și angajații săi luați ostatici.

Ministerul rus al Energiei a declarat joi că specialiștii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl după ce Ucraina a anunțat miercurică alimentarea cu energie electrică a acesteia și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă „complet” din cauza acțiunilor militare ruse.

Ucraina avertizează că rușii pregătesc un atac terorist la Cernobîl

​Serviciul de informații al armatei ucrainene a avertizat vineri pe Twitter că Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl pe care va încerca să îl pună pe seama Ucrainei, mesaj preluat ulterior și de canalul oficial al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Putin pregătește un atac terorist asupra centralei nucleare de la Cernobîl. Centrala nucleară de la Cernobîl, controlată de ruși, plănuiește să creeze o catastrofă provocată de om, pentru care ocupanții vor încerca să transfere responsabilitatea asupra Ucrainei”, afirmă o postare de vineri după-masa de pe pagina oficială a serviciului de informații al armatei Ucrainei.

Declarația vine după ce Ucraina a informat joi noaptea Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut orice contact cu Cernobîl în urma unei întreruperi de curent la instalație.

Amintim că oficiali ucraineni au avertizat în mod repetat că Rusia și Belarus caută să creeze o diversiune care să justifice intrarea oficială a Minskului în război, informație negată constant de Alexandr Lukașenko.

El le-a spus joi generalilor săi că armata bielorusă trebuie să împiedice un „atac din spate” asupra forțelor rusești ce au invadat Ucraina de pe teritoriul Belaruslui.

Citește ultimele evoluții din a 16-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.