Președintele bielorus Alexandr Lukaşenko a declarat joi că ministerul Apărării de la Minsk trebuie să prevină „orice atac din spate” împotriva forțelor rusești relatează Reuters și Agerpres.

Putin si Lukasenko la o plimbare cu iahtulFoto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images

Rusia şi-a folosit aliatul Belarus ca rampă de lansare a invaziei sale în Ucraina la 24 februarie. Lukaşenko le-a transmis şefilor instituţiilor de apărare că trebuie să împiedice orice încercare - probabil a forţelor ucrainene - de a întrerupe liniile de aprovizionare ruseşti şi de a-i „lovi pe ruşi din spate”.

În acelaşi timp, el a dispus ca specialiști din Belarus să asigure alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl.

Ucraina a avertizat miercuri asupra pericolului unei scurgeri de radiaţii la Cernobîl după ce electricitatea a fost întreruptă, dar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a văzut „niciun impact major asupra securităţii”.

Forțele rusești au capturat și centrala nucleară de la Cernobîl încă din joia lansării invaziei și i-au luat prizonieri pe angajații acesteia.

Se va alătura Belarusul atacului asupra Ucrainei?

Noile declarații ale lui Lukașenko vin după ce serviciile de informații ucrainene au avertizat că acesta se pregătește să trimită trupe bieloruse în război alături de forțele rusești.

Președintele bielorus a negat încă din prima zi a invaziei că trupele sale ar participa la atac, deși a permis Rusiei să atace Ucraina dinspre nord, de pe teritoriul Belarusului înspre capitala Kiev.

Pe 28 februarie, la 4 zile după declanșarea invaziei, el promitea însă că „Ucraina se va întoarce în rândul slavilor”, declarând că „forțele externe ostile sucesc în mod deliberat mințile ucrainenilor și îi pregătesc pentru agresiune împotriva vecinilor cu scopul de a „îneca în sânge frăția ruso-ucraineană”.

Pe 1 martie Alexandr Lukașenko le-a prezentat generalilor săi o hartă cu Ucraina divizată în 4 și mișcări de trupe în direcția Transnistriei, Ucraina avertizând la momentul respectiv că se urmărește organizarea unei provocări care să justifice intrarea Minskului în război.

Urmărește ultimele evoluții din a 15-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.