Președintele bielorus Alexandr Lukașenko le-a prezentat marți generalilor săi o hartă care prezintă direcții de atac asupra Ucrainei care este divizată în 4 părți, aceasta arătând și mișcări de trupe în direcția Transnistriei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Imaginile video înregistrate la Consiliul de Securitate al Belarusului care s-a întrunit marți au fost publicate pe canalul de Telegram al președinției bieloruse și preluate de mai mulți corespondenți ai presei internaționale.

În partea de stânga jos a hărții poate fi văzută ceea ce pare o mișcare de trupe dinspre portul Odesa înspre Transnistria. Este posibil ca cele 4 părți în care Ucraina este împărțită în hartă să fie zonele de comandament operațional ale armatei ruse și să prezinte direcțiile de atac ale trupelor rusești.

Alexandr Lukașenko neagă implicarea Belarusului în războiul din Ucraina

Președintele Belarusului a negat în mod repetat că țara sa ar lua parte la invazia Ucrainei, în pofida faptului că a permis trupelor rusești să atace Ucraina dinspre nord, de pe teritoriul bielorus.

Echipament de luptă și zeci de mii de soldați ruși au ajuns în Belarus de la începutul lunii februarie pentru ceea ce Minskul și Moscova au catalogat drept „exerciții militare”.

Ziarul Kyiv Independent a scris marți că trupe bieloruse ar fi intrat în Ucraina în regiunea Chernihiv, informație pe care Belarusul o neagă.

UPDATE: Serviciul de informații al armatei ucrainene afirmă că Rusia pregătește o provocare deliberată pentru a justifica intrarea Belarusului în conflict și că aproximativ 300 de tancuri ale Minskului se află la granița sa de nord.

Avertismentul serviciului de informații de la Kiev vine după ce Lukașenko a declarat marți după-masa că toate trupele bieloruse sunt la unitățile lor dar că ele ar putea fi mobilizate în 2-3 zile, „în caz de pericol”.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: