Ministerul rus al Apărării a publicat un document despre care afirmă că arată un ordin secret al Gărzii Naționale a Ucrainei din 22 ianuarie privind o ofensivă împotriva Donbasului ce urma să aibă loc în luna martie a acestui an.

Documentele „secrete” publicate de ministerul rus al aparariiFoto: Ministerul rus al Apararii

„Ministerul rus al Apărării publică ordinul secret inițial al comandantului Gărzii Naționale a Ucrainei, generalul colonel Mykola Balan, din 22 ianuarie 2022”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Moscova, general-maiorul Igor Konaşenkov, citat deTASS.

Konașenkov susține că ordinul viza organizarea pregătirii unui atac al forțelor armate ale Ucrainei în Donbas și este adresat comandanților departamentelor teritoriale de nordul Kievului, sudul Odesei și Gărzii Naționale din vestul Ucrainei.

Acesta a subliniat că „documentul conține semnăturile originale ale funcționarilor responsabili de îndeplinirea sarcinilor comandamentului Gărzii Naționale a Ucrainei”.

Konașenkov a mai afirmat că planurile pentru atacul Ucrainei asupra Donbasului trebuiau să fie finalizate până pe 28 februarie și că acesta urma să includă și asalturi aeropurtate.

Ofensivă propagandistică a Moscovei împotriva Ucrainei

Luni, Rusia a susținut că laboratoarele de biocercetare din Ucrainaau făcut experimentecu ciuma, antrax și alți patogeni „deosebit de periculoși”.

„Analiza actelor de distrugere (n.r. a patogenilor de către ucraineni) arată munca cu agenții patogeni ai ciumei, antraxului și brucelozei în laboratorul biologic din Liov”, a afirmat la începutul acestei săptămâni generalul Igor Kirillov, comandantul Forțelor ruse de Apărare împotriva Radiațiilor, Armelor Chimice și Biologice”.

„La laboratoare din Harkiv și Poltava s-a lucrat cu agenții patogeni ai difteriei, salmonelozei și dizenteriei”, a adăugat acesta. Nu este clar cum partea rusă a ajuns la aceste concluzii, ținând cont că niciunul dintre orașele unde ar fi avut loc experimentele nu au căzut în mâna forțelor sale armate.

Arme nucleare ucrainene și Zelenski la Brașov

Declarațiile de luni ale lui Kirillov au venit după ce mass-media din Rusiaa început din nou să vânture tezacă Ucraina se pregătea să producă arme nucleare.

Serviciul de Informații Externe al Rusiei și „alte surse” au anunțat că în Ucraina s-ar fi lucrat la dezvoltarea unui dispozitiv exploziv nuclear, care ar putea fi ulterior utilizat la proiectarea focoaselor nucleare, „atât cu uraniu, cât și cu plutoniu”.

Oficialii ruși susțin că Ucraina a distrus și documentele referitoare la presupusul său program de înarmare nucleară.

Amintim de asemenea că agenția de presă rusă RIA Novosti a scris marți seara că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se află la Kiev, într-un buncăr,ci cel mai probabil la Brașov în România.

Urmărește ultimele evoluții dina 14-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.