La 14 zile de la invazia Rusiei în Ucraina, trupele invadatoare nu au reușit să preia controlul asupra țării unde se dau în continuare lupte aprige. Trupele ucrainene au respins eforturile forțelor ruse de a intra în orașele Harkiv și Mykolayiv. Cele două părți au convenit asupra încetării focului miercuri dimineață pentru a da posibilitatea ca locuitorii din Kiev și din alte patru orașe să fie evacuați, însă înțelegerea nu a fost respectată în toate localitățile. Mai multe persoane, printre care și proaspete mame sau femei gravide,, au fost rănite miercuri, după ce rușii au bombardat un spital din Mariupol.

Trupe ucrainene, gata să apre intrarea in KievFoto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante evenimente de miercuri din Ucraina:

05:20Rămâi în continuare pe HotNews.ro pentru continuarea relatării din Ucraina. Am deschis un nou articol LIVE-TEXT aici cu momentele zilei din Războiul din Ucraina.

01:48Putin mizează pe faptul că Occidentul este prea decadent ca să-și poată apăra principiile - The Guardian

01:24PE cere interzicerea „pașapoartelor de aur”și norme pentru „vizele de aur”. Scopul este de a limita accesul la „pașapoarte de aur” pentru cetățenii ruși bogați care au legături cu guvernul a fost.

01:14Ajutoare financiare pentru Ucraina: FMI, ajutor de urgență de 1,4 miliarde de dolari / SUA vrea să ofere 14 miliarde de dolari

Aleșii Camerei Reprezentanților a SUA vor vota miercuri seară un ajutor imens de aproape 14 miliarde de dolari pentru criza din Ucraina, care include o componentă economică și umanitară, dar și arme și muniție.

00:58Spital de pediatrie bombardat în Ucraina: Volodimir Zelenski denunță o „crimă de război”

00:50Un nou atac aerian asupra orașului Jîtomir: O centrală termică și o clădire civilă, ar fi fost lovite

00:23VIDEO Cum dezamorsează ucrainenii o bombă neexplodată

23:52Cum a motivat Rusia atacul asupra maternității și spitalului de copii din Mariupol

23:48Asediul rusesc de nouă zile asupra portului strategic Mariupol din sudul Ucrainei ar fi făcut un total de 1.207 de morți civili, a anunțat primăria miercuri seara pe canalul său Telegram.

23:00Un videoclip de pe rețelele de socializare arată lupte între trupele ucrainene și cele rusești pe străzile orașului ucrainean Voznesensk

22:37MApN, replică la acuzele omologilor ruși: Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene / Afirmația este în totalitate falsă

22:15Erdogan acuză Occidentul că a declanșat o vânătoarea de vrăjitoare împotriva poporului rus / ”Ajută Ucraina doar cu sfaturi”

22:05Companiile Nestle, Philip Morris și Imperial Brands se retrag și ele din Rusia

21:45Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit miercuri în orașul Antalya din sudul Turciei, potrivit unui martor Reuters, înaintea discuțiilor planificate pentru joi cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba. Întâlnirea ar fi prima între cei mai importanți diplomați ai națiunilor de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu două săptămâni.

21:20Noi imagini satelit arată gradul de distrugere din Mariupol. Case, clădiri, mall-uri, puse la pământ de bombardamente și incendii

21:16SUA susține că Rusia lansează bombe nedirijate asupra orașelor ucrainene

20:44Marea Britanie spune că va furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană

20:35Blinken spune că este „absolut convins că Putin va eșua”/ ”Rusia va suferi o înfrângere strategică”

„Așa cum am mai spus, poți câștiga o bătălie, dar asta nu înseamnă că ai sî câștigi războiul – dimpotrivă. Poți lua un oraș, dar nu poți lua inimile și mințile oamenilor săi, iar ucrainenii demonstrează asta în fiecare zi”, a spus Blinken

20:33Marea Britanie spune cu Rusia a confirmat că folosește arme termobarice în Ucraina

20:06Vestul are ”îngrijorări serioase” că Putin ar putea folosi arme chimice la Kiev

20:00Stațiile de metrou folosite drept adăposturi în Kiev vor proiecta filme pentru a îmbunătăți starea morală a civililor

19:33Marea Britanie un încearcă să închidă spațiul aerian al Ucrainei deasupra coridoarelor umanitare, ci încearcă în schimb să o ajute să se apere de invazia Rusiei, a declarat secretarul de Externe Liz Truss, relatează Reuters.

"Realitatea este că înființarea unei zone de excludere a zborului ar duce la o confruntare directă între NATO și Rusia. Și nu vrem asta", a spus Truss la o conferință de presă la Washington, când a fost întrebată dacă ar putea fi introdusă una. peste un coridor umanitar.

19:48Rusia ar fi pierdut doar 8-10% din forța militară din Ucraina / „90% din puterea ei de luptă este disponibilă” -OFICIAL AMERICAN AL aPĂRĂRII

19:28Andrei Pleșu: Putin nu poate fi oprit din afara Rusiei / Mijloacele folosite de Occident ca să-l potolească, absolut ridicole

19:21Aproximativ 17 persoane au fost rănite, printre care și femei aflate în travaliu, în atacul asupra spitalului din Mariupol, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko.

19:19Belarușii ar fi creat un batalion separat pentru a apăra Kievul

19:15Regatul Unit a cerut miercuri ca toate țările G7 să „înceteze utilizarea petrolului și gazelor rusești”,urmând exemplul Londrei și al Washington-ului, potrivit AFP.

19:08Cancelarul german se opune trimiterii de avioane de luptă MiG-29 Ucrainei din ţări membre NATO

18:24Soldați ruși filmați cum furau găini dintr-o curte VIDEO

18:14Rusia susţine că aviaţia militară ucraineană ar adăposti avioane în România / Bilanțul rușilor cu pierderile produse Armatei Ucrainei

18:06Președintele rus Vladimir Putin a vorbit miercuri la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre eforturile diplomatice menite să pună capăt ostilităților din Ucraina și crearea coridoarelor umanitare, a anunțat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

18:01Josep Borrell, către europeni: Daţi căldura mai încet în locuinţe!

18:00Războiul din Ucraina explicat de fostul comandant al trupelor SUA în Europa: „Dacă părinții soldaților vor înțelege ce se întâmplă în Ucraina va fi o mare problemă pentru Armata Rusiei”

17:53Zelenski acuză Vestul de complicitate, după ce a fost bombardată o maternitate: Închideți cerul chiar acum! Opriți crimele!

Scene dramatice în Mariupol, unde a fost bombardat și un spital de copii

17:43Evacuarea civililor este posibilă în acest moment la Sumy și Enerhodar, dar nu și la Harkiv, a anunțat un consilier al ministrului ucrainean de Interne, citat de Reuters.

17:16VIDEO Scene dramatice în Mariupol, aflat sub bombardament continuu: "Rusia continuă să țină ostatici peste 400.000 de oameni"

17:08Rusia recunoaște că la război au fost trimiși și recruți, nu doar soldați profesioniști: Unii au fost luați prizonieri

16:48Consiliul Municipiului Mariupol spune că bombardamentele rusești au distrus complet Spitalul de copii din oraș

16:47Protest inedit față de invadatorii ruși: Imnul Ucrainei, interpretat de o orchestră în centrul Kievului în timp ce trupele ruse înaintează spre capitală

16:36China promite Ucrainei un ajutor de peste 710.000 de euro

16:26Locuitorii din Odesa au luat măsuri pentru a proteja statuia Ducelui de Richelieu, simbolul orașului / Cum a ajuns strănepotul cardinalului francez erou în orașul ucrainean

16:23Rusia repetă Ucrainei condițiile pentru oprirea războiului: Zelenski trebuie să recunoască Crimeea ca teritoriu rus şi independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk

16:21Ce spune primarul Kievului despre scenariul încercuirii orașului de către trupele ruse

16:07Întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl nu prezintă un „impact major asupra securității”, a precizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

15:57Marea Britanie va trimite și mai mult armament către Ucraina, ca „răspuns la alte acte de agresiune ale Rusiei”, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, potrivit CNN. Astfel, Marea Britanie va furniza Ucrainei 3.615 arme antitanc și, "în scurt timp" un mic lot de rachete antitanc Javelin.

15:53FOTOREPORTAJ O zi la vama Galați - Locul unde mii de refugiați din Ucraina ajung în fiecare zi

15:32Lista completă a brandurilor și companiilor străine care au anunțat că se retrag din Rusia

15:24Congresul american a ajuns la un acord privind bugetul pe anul fiscal 2022, urmând a acorda un ajutor important Ucrainei.

15:19Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat miercuri că nu este în favoarea întreruperii aprovizionării cu petrol și gaze rusești, considerând că aceasta ar fi nesustenabilă pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Harta războiului din Ucraina

15:11Cele trei priorități ale Ucrainei enumerate de ministrul de Externe înaintea primei întâlniri cu Serghei Lavrov de la începerea războiului

14:47Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă „complet” din cauza acțiunilor militare ruse, a anunțat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo. Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit.

14:44Furnizarea de avioane de luptă pentru Ucraina trebuie făcută în comun de către țările NATO, a declarat miercuri premiereul polonez, Mateusz Morawiecki, după ce Washingtonul a respins oferta Varșoviei de a trimite toate avioanele sale MIG-29 către o bază aeriană americană din Germania, de unde acestea ar fi urmat să ajungă, ulterior, în Ucraina.

14:26General ucrainean: „Din informațiile noastre, Putin este mințit că războiul se va încheia în 5-6 zile”

14:23Harta Războiului din Ucraina - ziua 14 - 9 martie:

Unde au loc lupte, orașele înconjurate de ruși și liniile de atac ale armatei ruse, conform unei hărți întocmite de Ministerul de Apărare Britanic:

14:1997 de europarlamentari au semnat o scrisoare deschisă în care cer embargo total la importurile de gaz și petrol dinspre Federația Rusă spre Uniunea Europeană.

14:07Imagini greu de privit - Momentele groaznice ale războiului: Un tanc rusesc trage în plin într-o mașină cu doi bătrâni care mergeau spre casă: „Rușii sunt nemernici, uitaţi-vă ce “fraţi” avem!”

14:01Zelenski afirmă că armata ucraineană a reușit să completeze arsenalul de muniție cu multe trofee luate pe câmpul de luptă, spunând că "Vom lupta cu inamicul cu propriile lor arme, pe lângă ale noastre". El a făcut și un apel către soldații ruși, vorbind în rusă: "Plecați".

13:50Noi sancțiuni ale UE pentru Rusia și Belarus / Trei bănci din Belarus vor fi excluse din SWIFT

13:46Kremlinul susține că lumea trebuie să afle "adevărul" despre presupusul program de război biologic al Ucrainei.

13:27Explozia unui tanc rusesc, lovit în plin de o rachetă Javelin, surprinsă într-o filmare din dronă - VIDEO

13:22Statele Unite poartă un război economic cu Rusia, a susținut miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Zelenski cere din nou zonă de excludere aeriană în Ucraina

13:18Volodimir Zelenski cere din nou zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Comunitatea internațională va fi responsabilă pentru o "catastrofă umanitară" în masă în cazul în care nu va conveni asupra instituirii unei zone de excludere aeriene, pentru a proteja Ucraina, a declarat miercuri președintele Zelenski.

13:13Peste 3.500 de ucraineni au cerut azil în România de la începerea războiului / Câți refugiați sunt acum în România și care este situația în centrele de cazare

13:12Și retailerul de produse pentru copii și părinți Mothercare a anunțat că își suspendă afacerile în Rusia și oprește livrările în cele aproximativ 120 de magazine din această țară și în online, conform CNN.

12:58Tinerii ruși relatează cum războiul din Ucraina le dezbină familiile: „Mama spune că eu sunt un prost”

12:46Ucraina nu știe ce se întâmplă cu centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, ocupate de ruși

12:45Cozi uriașe la ieșirea din Ucraina. Organizare, băuturi calde și transport gratuit la intrarea în România, spune corespondentul The Guardian

Peste 2,1 milioane de ucraineni au părăsit țara de la începerea războiului

12:42Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse a ajuns la 2,1-2,2 milioane de persoane, a anunțat miercuri ONU, potrivit The Guardian.

„Acum este momentul să încercăm să ajutăm la graniță”, a declarat miercuri înalt comisarul ONU pentru refugiați, Filippo Grandi.

El a spus că Republica Moldova, care nu este membru UE, este deosebit de vulnerabilă la această criză a refugiaților.

12:34Autoritățile de la Kiev speră să evacueze mult mai mulți oameni din Irpin, Bucha și Hostomel, a declarat miercuri viceprimarul capitalei ucrainene.

„Avem locuri de adăpostire pentru refugiați, avem trenuri pentru a trimite oamenii spre vest”, a spus Mykola Povoroznyk, citat de Reuters.

Potrivit acestuia, căldura, apa, sursele de alimentare și conexiunile telefonice funcționează normal la Kiev.

12:23Ucraineni disperați povestesc ultimele cuvinte ale rudelor captive în Mariupol: „Au început bombardamentele, nu îți fă griji, văd și avioane militare”

12:06Kremlinul, un nou mesaj despre "operațiunea militară" din Ucraina

12:05Farmaciile rusești rămân fără insulină și alte produse pentru tratarea diabetului, fabricate în străinătate, a anunțat miercuri cotidianul rus Kommersant, care vorbește despre un deficit de materii prime pentru fabricarea medicamentelor, potrivit AFP.

„Oferta finală” pe care Putin i-ar fi făcut-o lui Zelenski pentru a pune capăt războiului

12:03Rusia ar fi oferit Ucrainei în negocieri o versiune „finală” a propunerii sale de a pune capăt războiului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze, au declarat surse la curent cu discuțiile, citate de Jerusalem Post.

11:37Aproape 12.000 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți sau capturați în primele 12 zile ale războiului din Ucraina, anunță miercuri armata Ucrainei. Sute de tancuri, mii de blindate și zeci de aeronave - noul bilanț

11:286 coridoare de evacuare a civililor ar urma să fie deschise în Ucraina: Energodar-Zaporizhia; Sumy-Poltava; Mariupol-Zaporizhia; Volnovakha-Pokrovsk; Izium-Lozova; Vorzel, Bucha, Irpin, Borodyanka, Gostomel-Kiev, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciu, potrivit CNN.

11:11Și producătorul de bere olandez Heineken oprește vânzarea și producția în Rusia

11:07Rusia își intensifică propaganda: Ce „documente secrete” ucrainene spune Moscova că a descoperit

10:53Mișcările NATO conduse de SUA au dus tensiunea dintre Rusia și Ucraina la un „punct de rupere”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, citat de Reuters.

O nouă încercare de a evacua Mariupol și alte orașe

10:40Ucraina va face miercuri o nouă încercare de a evacua civilii din Mariupol și din alte orașe.

10:33Sondaj: Majoritatea rușilor spun că știu să distingă între știrile false și cele adevărate, în pofida cenzurii totale a presei

10:03Ministerul britanic al Apărării: Apărarea antiaeriană a Ucrainei are un „succes considerabil” împotriva aeronavelor rusești

09:44Ce a rămas în urma bombardamentelor armatei ruse în orașul Sumî

09:27”Rusia e disperată să obțină măcar o victorie”- oficial ucrainean.

09:11Întâlnirea dintre Lavrov și Kuleba ar urma să aibă loc joi, cu medierea Turciei.

08:18Autoritățile ruse au făcut imposibilă exercitarea meseriei de ziarist de când au incriminat recent faptul de a descrie invazia Ucrainei de către Rusia drept „război”. Cei care fac asta riscă până la 15 ani de închisoare, a scris pe Twitter șeful biroului din Moscova al New York Times.

08:08Imagini ale evacuării civililor în Sumy și ale dezastrului rămas în urma bombardamentelor ruse

08:03Cel mai mare producător auto din Rusia, Kamaz, trece printr-o criză a pieselor de schimb, scrie presa rusă. Camioanele erau echipate cu motoare din SUA, transmisii nemțești, iar alte componente le erau livrate de Bosch.

Prima întâlnire Lavrov - Kuleba, de la invazia Rusiei în Ucraina

07:40Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov merge miercuri în Turcia unde ar urma să aibă discuții cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit agenției ruse TASS citată de Reuters.

07:32Guvernatorul orașului Sumy din nord-estul Ucrainei a precizat că miercuri va fi redeschis cordonul umanitar.

07:19Agenția Internațională de Energie Atomică (IAEA) a anunțat că a pierdut contactul cu sistemele de monitorizare a datelor de la centrala nucleară Cernobîl, agenția încercând să restabilească legătura din alte locații de pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, reprezetanții agenției mai spun că nu mai au infomarții despre starea celor 210 membri ai personalului tehnic, în condițiile în care centrala a fost capturată de forețele ruse în urmă cu două săptămâni. ( The Guardian)

07:12Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, transmite CNN, care precizează că acesta este un gest istoric al Japoniei, țară care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al doilea Război Mondial. Este pentru prima dată când Japonia trimite veste antiglonţ în străinătate.

06:44Sirenele avertizoare cu privire la raiduri aeriene au pornit miercuri dimineață la Kiev, Cernihiv, Lubnî, Poltava și Vasilkiv, potrivit mai multor instituții de presă ucrainene locale, semnalând rezidenților să se adăpostească în buncăre, scrie BBC

06:08Cum își poate reduce Europa dependența excesivă de gazul din Rusia

05:31Directorul de Informații Naționale al SUA, Avril Haines, a declarat că planurile pe termen lung ale lui Putin pentru Ucraina sunt încă incerte, potrivit CNN.

05:115.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî în Regiunea Poltava, transmite canalul de Twitter ucrainean The Kyiv Independent.

Presa din Ucraina mai scrie că una dintre bombele lansate marţi în regiunea Sumi a ucis 22 de oameni şi a distrus 26 de case.

04:25McDonald's şi alte câteva multinaţionale americane, acuzate că nu au întrerupt încă legăturile cu Rusia, au cedat marţi presiunii publice şi şi-au suspendat operaţiunile în Rusia

03:43Premierul Ungariei nu este de acord cu interzicerea importurilor ruseşti de petrol şi gaz

03:13Irakliy Okruașvili, fost ministru al Apărării din Georgia, ar fi sosit în Ucraina cu echipa sa pentru a se alătura Legiunii Internaționale, anunță jurnalistul Illia Ponomarenko de la Kyiv Independent.

02:45Industria americană de petrol şi gaze susţine interdicţia lui Biden asupra importurilor de energie din Rusia

02:23Cum îşi justifică Germania decizia de a nu interzice importurile de petrol din Rusia: ”Nu am mai putea ajunge la serviciu”

01:45Pentagonul respinge propunerea Poloniei de a transfera avioane de luptă în SUA pentru a fi livrate în Ucraina / O problemă complexă și nesustenabilă

01:34Vladimir Putin ordonă interzicerea importului-exportului pentru anumite produse pentru 2022

01:06Banca Rusiei limitează retragerile în valută la 10.000 de dolari / Orice valută trebuie convertită în dolari

00:53Legătura cu sistemele care monitorizează deșeurile radioactive de la Cernobîl a fost pierdută, anunță Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Pe scurt evenimentele din ziua 13 a războiului din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în cadrul discursului său din Camera Comunelor a Marii Britanii (prin sistem video): „Întrebarea pentru noi acum este să fim sau să nu fim. Vă pot da un răspuns definitiv: cu siguranță vom fi”. „Rusia poate continua să-și mărească avansul în teren cu un preț oribil, dar un lucru să fie clar: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin”, a spus președintele Biden, reporterilor. „Putin poate fi capabil să cucerească un oraș, dar nu va putea niciodată să cucerească țara”.

  • Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că Statele Unite nu vor mai importa petrol din Rusia, ca parte a sancțiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.
  • Polonia a propus transferarea de avioane de luptă în SUA pentru a fi livrate Ucrainei. Propunerea a fost respinsă de Pentagon.
  • Numărul refugiaților din Ucraina depășește 2 milioane, potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiați.

Toate informațiile despre ziua a 13-a a războiului din Ucraina pot fi citite AICI