Regatul Unit a cerut miercuri ca toate țările G7 să „înceteze utilizarea petrolului și gazelor rusești”, urmând exemplul Londrei și al Washington-ului, potrivit AFP.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

„În răspunsul nostru” la invazia rusă a Ucrainei, „trebuie să ne dublăm sancțiunile”, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss, în timpul unei vizite în Statele Unite. Potrivit acesteia, aceasta include o deconectare „totală” a băncilor rusești de la sistemul internațional Swift.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, marţi că, deşi Ungaria condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei, nu sprijină sancţiunile împotriva Moscovei care privesc interzicerea importurilor ruseşti de energie, informează CNN.

"Deşi condamnăm ofensiva armată a Rusiei şi, de asemenea, condamnăm războiul, nu vom permite ca familiile maghiare să fie obligate să plătească preţul războiului; astfel încât sancţiunile nu trebuie extinse la zonele de petrol şi gaze”, a spus Orban într-o declaraţie în urma discuţiilor bilaterale de la Londra cu premierul britanic Boris Johnson.

Extinderea sancţiunilor asupra sectorului energetic rus ar reprezenta o "povară disproporţionat de mare” pentru Ungaria, a spus el.

Majoritatea importurilor de petrol şi gaze naturale ale Ungariei provin din Rusia, iar 90% dintre familiile maghiare îşi încălzesc casele cu gaz, a spus Orban, subliniind că economia maghiară "pur şi simplu nu poate funcţiona" fără petrol şi gaze ruseşti, potrivit News.ro.

Președintele american Joe Biden a anunțat marți în cadrul unei conferințe de presă susținută la Casa Albă că Statele Unite vor interzice toate importurile de gaze naturale și petrol din Rusia cu scopul de a ținti „artera principală a economiei rusești”.

„Acest lucru înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptabil în porturile SUA și poporul american îi va da încă o lovitură puternică mașinăriei de război a lui Putin”, a anunțat marți Joe Biden.

El a declarat că măsura are un sprijin puternic din partea ambelor partide ale duopolului politic american, fiind susținută atât de democrați cât și republicani în Congres.

„Poporul american s-a mobilizat pentru susținerea poporului ucrainean și am făcut cât se poate de clar că nu vom participa la subvenționarea războiului lui Putin”, a precizat Biden.

Și Marea Britanie va renunța treptat la importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul lui 2022 și analizează interzicerea importurilor de gaz natural rusesc, potrivit Reuters.