Premierul ungar Viktor Orban a declarat, marţi că, deşi Ungaria condamnă atacul Rusiei asupra Ucrainei, nu sprijină sancţiunile împotriva Moscovei care privesc interzicerea importurilor ruseşti de energie, informează CNN.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

"Deşi condamnăm ofensiva armată a Rusiei şi, de asemenea, condamnăm războiul, nu vom permite ca familiile maghiare să fie obligate să plătească preţul războiului; astfel încât sancţiunile nu trebuie extinse la zonele de petrol şi gaze”, a spus Orban într-o declaraţie în urma discuţiilor bilaterale de la Londra cu premierul britanic Boris Johnson.

Extinderea sancţiunilor asupra sectorului energetic rus ar reprezenta o "povară disproporţionat de mare” pentru Ungaria, a spus el.

Majoritatea importurilor de petrol şi gaze naturale ale Ungariei provin din Rusia, iar 90% dintre familiile maghiare îşi încălzesc casele cu gaz, a spus Orban, subliniind că economia maghiară "pur şi simplu nu poate funcţiona" fără petrol şi gaze ruseşti, potrivit News.ro.

Președintele american Joe Biden a anunțat marți în cadrul unei conferințe de presă susținută la Casa Albă că Statele Unite vor interzice toate importurile de gaze naturale și petrol din Rusia cu scopul de a ținti „artera principală a economiei rusești”.

„Acest lucru înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptabil în porturile SUA și poporul american îi va da încă o lovitură puternică mașinăriei de război a lui Putin”, a anunțat marți Joe Biden.

El a declarat că măsura are un sprijin puternic din partea ambelor partide ale duopolului politic american, fiind susținută atât de democrați cât și republicani în Congres.

„Poporul american s-a mobilizat pentru susținerea poporului ucrainean și am făcut cât se poate de clar că nu vom participa la subvenționarea războiului lui Putin”, a precizat Biden.

Și Marea Britanie va renunța treptat la importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul lui 2022 și analizează interzicerea importurilor de gaz natural rusesc, potrivit Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 14-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.