Președintele american Joe Biden a anunțat marți în cadrul unei conferințe de presă susținută la Casa Albă că Statele Unite vor interzice toate importurile de gaze naturale și petrol din Rusia cu scopul de a ținti „artera principală a economiei rusești”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Acest lucru înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptabil în porturile SUA și poporul american îi va da încă o lovitură puternică mașinăriei de război a lui Putin”, a anunțat marți Joe Biden.

El a declarat că măsura are un sprijin puternic din partea ambelor partide ale duopolului politic american, fiind susținută atât de democrați cât și republicani în Congres.

„Poporul american s-a mobilizat pentru susținerea poporului ucrainean și am făcut cât se poate de clar că nu vom participa la subvenționarea războiului lui Putin”, a precizat Biden.

El a mai spus că SUA a luat decizia în urma consultărilor cu aliații săi din jurul lumii, „în special din Europa”, făcând din nou apel pentru un răspuns unitar față de agresiunea lui Vladimir Putin.

Joe Biden a spus de asemenea că SUA a decis să ia această măsură „știind foarte bine că mulți dintre partenerii noștri europeni s-ar putea să nu se afle într-o poziție de a putea să ni se alăture”, amintind că producția de petrol a Statelor Unite este mai mare decât a tuturor statelor membre ale UE la un loc.

„Apărarea libertății o să coste”

„Suntem un exportator net de energie deci putem să facem acest pas când alte țări nu pot să o facă”, a explicat Joe Biden, adăugând că Washingtonul colaborează cu țările europene pentru a reduce dependența acestora de energie rusească.

„Astăzi rămânem uniți în scopul nostru, de a pune în continuare presiune pe Putin și mașinăria sa de război. Acesta este un pas pe care îl facem pentru a-i cauza noi dureri lui Putin dar vor fi costuri și aici în Statele Unite”, a mai explicat președintele american.

„Apărarea libertății o să coste, o să ne coste și pe noi”, a subliniat Joe Biden.

„Războiul lui Putin afectează deja la pompa de benzină familiile americane. De la masarea trupelor la granița cu Ucraina, doar de atunci, prețul carburanților în America a crescut cu 75 de cenți. Cu această acțiune va crește și mai mult”, a spus el.

„Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin”

Președintele Joe Biden a declarat de asemenea că Putin nu va reuși niciodată să cucerească întreaga Ucraină:

„Putin pare hotărât să continue pe calea sa criminală indiferent de costuri. El a transformat deja două milioane de ucraineni în refugiați. Rusia ar putea să își continue avansul lent la un preț oribil dar un lucru este clar: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin”.

„Putin ar putea să cucerească un oraș, dar nu va putea ține niciodată țara. Și dacă noi nu răspundem la asaltul lui Putin împotriva păcii și stabilității globale astăzi, costul libertății va fi și mai mare mâine, atât pentru poporul american”, a adăugat acesta.

Biden a lăudat din nou curajul poporului ucrainean pentru temeritatea sa în fața războiului:

„Ei au inspirat lumea cu curajul lor, cu patriotismul lor, cu hotărârea lor sfidătoare de a trăi liberi. Războiul lui Putin a cauzat suferințe enorme și pierderi inutile de vieți ale unor femei, copii, a tuturor persoanelor din Ucraina și, aș adăuga, și de vieți rusești”.

Președintele american a făcut apel la Congres să aprobe rapid ajutorul de 6,4 miliarde de dolari propus de administrația sa sub formă de asistență militară și umanitară pentru Ucraina.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat la rândul său marți că Marea Britanie va renunța la importurile de petrol rusesc până la sfârșitul acestui an în timp ce Comisia Europeană a elaborat un plan de reducere cu două treimi a cererii de gaz rusesc până la finalul lui 2022.

Urmărește ultimele evoluții ale celei de-a 13-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.