Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Vestul de complicitate la toate bombardamentele și victimele produse de atacurile Rusiei asupra civililor din Ucraina, după ce mai mulți oameni, printre care și copii, au fost prinși sub dărâmăturile unui spital de copii și maternitate din Mariupol în urma unui atac aerian.

Volodimir ZelenskiFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

”(A fost) o lovitură directă asupra maternității. Oamenii, copii sunt sub dărâmături. Atrocitate! Cât timp va mai fi lumea un complice ignorând teroarea? Închideți cerul chiar acum! Opriți crimele! Aveți putere, dar se pare că vă pierdeți umanitatea”, a scris Zelenski pe Twitter.

Nu este prima dată când Zelenski acuză liderii occidentali că sunt responsabili pentru că nu iau decizia de a închide spațiul aerian al Ucrainei.

”În timp ce rușii sunt de vină pentru crime, responsabilitatea este împărțită de cei care timp de 13 zile din birourile lor din Occident nu au putut să aprobe o decizie evident necesară, de a securiza spațiul aerian ucrainean împotriva asasinilor ruşi", a spus președintele ucrainean, conform The Kyiv Independent, marți.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă de joia trecută NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe. „Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el.

Membrii NATO au respins însă cererea Kievului.

"Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană - n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări'”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vineri după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ai statelor NATO.