Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis marți un nou mesaj video, din stradă, în care spune că, în timp ce Rusia este vinovată pentru crime, liderii occidentali din birouri sunt responsabili pentru că nu au luat decizia de a închide spațiul aerian al Ucrainei.

Zelenski, mesaj din stradaFoto: Captura video
  • "În timp ce rușii sunt de vină pentru crime, responsabilitatea este împărțită de cei care timp de 13 zile din birourile lor din Occident nu au putut să aprobe o decizie evident necesară, de a securiza spațiul aerian ucrainean împotriva asasinilor ruşi", a spus președintele ucrainean, conform The Kyiv Independent.

El mai spune, potrivit AFP, că au trecut 13 zile de când aude doar promisiuni:

  • "13 zile în care ni se spune că vom fi ajutaţi în spaţiul aerian, că ne vor fi livrate avioane”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă de joia trecută NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe. „Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el.

Membrii NATO au respins însă cererea Kievului.

"Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană - n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări'”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vineri după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ai statelor NATO.

----