Farmaciile rusești rămân deja fără insulină și alte produse pentru tratarea diabetului fabricate în străinătate, a anunțat miercuri cotidianul rus Kommersant, care vorbește despre un deficit de materii prime pentru fabricarea medicamentelor, potrivit AFP.

MedicamenteFoto: Hotnews

Agenția Federală de Supraveghere Medicală (Roszdravnadzor) și asociația farmaciilor din Rusia atribuie deficitul de insulină "cererii urgente a consumatorilor", subliniind că majoritatea medicamentelor pentru diabet sunt produse în Rusia, iar oamenii nu ar trebui să își facă griji, potrivit cotidianului Kommersant.

Pacienții ruși s-au grăbit să facă stocuri, de teamă că medicamentele nu se vor mai găsi

Pacienții intervievați de presă au explicat, la rândul lor, că graba de a cumpăra aceste produse se datorează faptului că ele sunt produse în străinătate, astfel că toată lumea se așteaptă fie la o penurie, fie la o inflație ridicată, motiv pentru care mulți se grăbesc să le cumpere anticipat.

Cu toate că sancțiunile occidentale nu vizează industria farmaceutică, companiile rusești care produc medicamente ar putea rămâne fără materii prime și componente importate, scrie cotidianul Kommersant.

Potrivit Kommersant, Europa aproape că a oprit livrările către Rusia, în timp ce importurile din China și India, care reprezintă aproape 80% din materiile prime farmaceutice importate, ar fi amânate din cauza perturbării puternice a lanțurilor de aprovizionare.

Stocurile locale ar putea ajunge 3 până la 6 luni.

Rusia, aproape fără industrie farmaceutică după dezmembrarea URSS

Rusia a rămas aproape fără industrie farmaceutică după dezmembrarea URSS.

Dependentă de mult timp de laboratoarele occidentale, Moscova a făcut efortul de a implementa un program de substituire a importurilor, având ca obiectiv să redevină o țară exportatoare.

Producția locală rămâne însă în continuare dependentă de materii prime importate.