Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit miercuri despre „eforturile diplomatice” în jurul conflictului din Ucraina și coridoarele umanitare de evacuare a civililor, potrivit Kremlinului, scrie AFP.

Vladimir Putin si Olaf ScholzFoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

În cadrul unei convorbiri telefonice, cei doi lideri au discutat despre „eforturile politice și diplomatice, în special despre rezultatul celei de-a treia runde de negocieri” între reprezentanții ruși și ucraineni, desfășurate luni, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

De asemenea, cei doi lideri „au acordat o atenție deosebită aspectului umanitar al situației din Ucraina”, iar Putin „a oferit informații despre măsurile luate pentru amenajarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă”, potrivit aceleiași surse.

Cei doi lideri au convenit să „continue contactele la diferite niveluri”, a adăugat Kremlinul.

Pe măsură ce luptele aprige se declanșează în toată Ucraina, Moscova și Kievul au convenit miercuri să înceteze focul pentru a permite stabilirea coridoarelor umanitare în jurul unor zone puternic afectate.

Cu toate acestea, nu în toate localității s-au putut efectua evacuări. În Bucha, precum și la Harkiv nu s-ar putea evacua oamenii.

Evacuarea civililor este posibilă în acest moment la Sumy și Enerhodar, dar nu și la Harkiv, a anunțat un consilier al ministrului ucrainean de Interne, citat de Reuters.

Potrivit Consiliului Local rușii au întrerupt evacuările din Bucha, în timp ce la Irpin evacuarea este în plină desfășurare.

În plus, sunt programate discuții joi la Antalya, Turcia, între miniștrii de externe rusi Serghei Lavrov și ucrainean Dmytro Kuleba, în timp ce omologul lor turc Mevlüt Cavusoglu ca mediator.

Această întâlnire este o premieră la acest nivel de la începutul conflictului din 24 februarie.