Sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat marţi agenţia nucleară a ONU, citată de Reuters și Agerepres.

Turnul de racire de la CernobilFoto: Dimasid10, Dreamstime.com

„Directorul general... a indicat că transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a anunţat într-un comunicat AIEA.

Fosta centrală de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie, a fost capturată de forțele rusești pe 24 februarie, în prima zi a invaziei declanșate de președintele rus Vladimir Putin.

AIEA a făcut de asemenea apel la „forțele care dețin controlul efectiv” asupra centralei de la Cernobîil să permită rotația angajaților care sunt ținuți ostatici de două săptămâni.

Ministerul apărării de la Moscova a publicat luni, 8 martie, imagini video cu intrarea trupelor sale pe acorduri muzicale la centrala atomică de la Cernobîl.

​Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), a decis la o întâlnire de urgență ce a avut loc marți, suspendarea cooperării cu Rusia din cauza războiului din Ucraina.