Furnizarea de avioane de luptă pentru Ucraina trebuie făcută în comun de către țările NATO, a declarat miercuri premiereul polonez, Mateusz Morawiecki, după ce Washingtonul a respins oferta Varșoviei de a trimite toate avioanele sale MIG-29 către o bază aeriană americană din Germania, de unde acestea ar fi urmat să ajungă, ulterior, în Ucraina, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oferta polonezilor de a ajuta Ucraina cu MIG-uri a fost descrisă de Kremlin drept "un scenariu potențial periculos și nedorit".

Ucraina a cerut națiunilor occidentale să îi ofere avioane de luptă pentru a contracara invazia rusă care a forțat peste două milioane de refugiați să părăsească țara.

Marți, Polonia a declarat că este pregătită să desfășoare toate avioanele sale MIG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania și să le pună la dispoziția Statelor Unite, îndemnând și alți membri NATO să facă același lucru. Ulterior, Pentagonul a respins însă oferta.

"O decizie atât de serioasă precum furnizarea de avioane trebuie luată în unanimitate și fără echivoc de către întreaga alianță nord-atlantică", a declarat Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, în timpul unei conferințe de presă. "Nu am fost de acord să furnizăm avioane singuri, pentru că trebuie să fie decizia întregii NATO", a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri Occidentului să instituie o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, dar SUA și aliații săi din NATO au respins aceste apeluri, temându-se de o confruntare directă cu Moscova. Zelenski a cerut avioane de luptă, în lipsa zonei de excludere aeriană.

Ministerul rus al Apărării a avertizat că țările care oferă Ucrainei terenuri aeriene pentru atacuri asupra Rusiei pot fi considerate ca fiind intrate în conflict.

La rândul său, viceministrul polonez de externe Pawel Jablonski a declarat postului public de radio Polskie Radio 1 că Polonia trebuie să acorde prioritate securității atunci când are în vedere furnizarea de avioane către Ucraina: "Nu se poate ca Polonia să-și asume riscul, în calitate de singură țară NATO, iar celelalte țări să nu compenseze și să nu împartă în niciun fel acest risc."

MIG-29 este un avion de luptă dezvoltat în fosta Uniune Sovietică. În condițiile în care armata ucraineană zboară deja cu avioane de fabricație rusească, acestea ar fi cea mai bună alegere pentru piloții ucraineni care știu deja să le opereze, spun experții. Antrenamentul piloților de luptă pe aeronavele fabricate în SUA poate dura ani de zile.