​Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, transmite CNN, citat de news.ro, care precizează că acesta este un gest istoric al Japoniei, țară care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al doilea Război Mondial. Este pentru prima dată când Japonia trimite veste antiglonţ în străinătate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Forţele de autoapărare ale Japoniei au trimis marţi veste antiglonţ în Ucraina - o mişcare rară pentru ţară, care trebuie să-şi susţină constituţia pacifistă de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit sursei citate, ”prevederile stricte care interzic transferul de provizii de apărare din Japonia către părţile aflate în conflict au fost actualizate marţi pentru a permite ca echipamentele de apărare să fie date Ucrainei în urma invaziei Rusiei, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Japonia.

Este pentru prima dată când forţele armate ale Japoniei trimit veste antiglonţ în străinătate. Acestea au fost trimise marţi cu un avion al Forţelor de Autoapărare Japoniei care pleacă de la baza aeriană Komaki din prefectura Aichi, potrivit unui tweet al Ministerului Apărării.

Donaţia Japoniei a venit după o solicitare a ministrului apărării al Ucrainei vinerea trecută.

Japonia intenţionează, de asemenea, să livreze Ucrainei alte provizii neletale de urgenţă, cum ar fi alimente, produse de igienă, camere foto, generatoare de energie, corturi şi îmbrăcăminte de iarnă, potrivit Ministerului Apărării.

Într-o conferinţă de presă de marţi, secretarul şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că este „de importanţă critică” ca Japonia şi securitatea sa naţională să răspundă ferm împreună cu alte naţiuni împotriva agresiunii ruse şi să ofere sprijin Ucrainei. Japonia nu plănuieşte să trimită arme letale în Ucraina, a adăugat Matsuno.