Congresmenii americani au ajuns la un acord de buget în valoare de 1,5 trilioane de dolari pentru a finanța cheltuielile guvernului federal pentru anul fiscal 2022, 13,6 miliarde de dolari urmând a fi alocate Ucrainei ca ajutor de securitate și umanitar, anunță Reuters.

Nancy Pelosi si Chuck Schumer alaturi de presedintele Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Anunțul făcut miercuri de liderii Congresului de la Washington vine în contextul în care actualul buget care finanțează agențiile federale urmează să expire vineri.

Rose DeLauro, președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Reprezentanților, a declarat într-un comunicat remis presei că 730 de miliarde de dolari vor merge pe cheltuieli civile în timp ce 782 de miliarde vor finanța apărarea Statelor Unite.

„Acordul bipartizan ne va ajuta să abordăm multe din provocările majore cu care ne confruntăm acasă și în străinătate: de la COVID-19, la atacul brutal și imoral asupra Ucrainei, la nevoia de a scădea costurile pentru familiile americane care muncesc din greu”, au declarat într-un comunicat comun liderii democrați Nancy Pelosi și Chuck Schumer.

Ucraina se confruntă cu o criză umanitară fără precedent

Bugetul pe 2022 al guvernului american va include noi fonduri pentru protejarea infrastructurii SUA în fața atacurilor cibernetice „ale Rusiei și altor actori rău intenționați”, potrivit aceluiași comunicat.

Casa Albă a cerut pe 26 februarie, la două zile după invazia declanșată de președintele rus Vladimir Putin, alocarea a 6,4 miliarde de dolari pentru Ucraina sub formă de asistență de securitate și umanitară.

Ucraina se confruntă cu o criză umanitară fără precedent în Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ONU estimând că numărul persoanelor care au fugit din țară din calea războiului a depășit deja două milioane.

Premierul britanic Boris Johnson a cerut marți la o întâlnire cu liderii grupului de la Visegrad elaborarea unui „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, sursele de finanțare ale acestuia urmând a fi discutate în perioada următoare.

Citește ultimele evoluții din a 14-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.