Premierul Boris Johnson le-a spus liderilor celor 4 țări ce alcătuiesc grupul de la Visegrad, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, că trebuie pregătit un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, relatează Reuters și Financial Times.

Boris Johnson si Volodimir ZelenskiFoto: Peter Nicholls / AFP / Profimedia Images

Una dintre persoanele care au participat la întâlnirea dintre cei 5 șefi de stat a declarat că aceștia au ajuns la un consens privind necesitatea de a reconstrui Ucraina, însă că detaliile exacte privind finanțarea eforturilor nu au fost deocamdată stabilite, discuțiile fiind la un stadiu foarte preliminar.

Consilieri ai lui Boris Johnson au declarat anterior că o posibilă sursă de bani ar putea constitui-o confiscarea și vânzarea proprietăților din Marea Britanie ale oligarhilor supuși ruși sancțiunilor din cauza legăturilor lor cu președintele Vladimir Putin.

Financial Times notează că, deși o astfel de mutare ar fi una de un simbolism puternic, ea nu ar strânge nici pe departe suficiente fonduri precum cele necesare reconstruirii unei țări distruse de război.

Distrugeri „imposibil de calculat” în Ucraina

„În această perioadă, o perioadă foarte scurtă de timp, loviturile aeriene și bombardamentele au distrus 211 școli, 34 de spitale, mii de clădiri rezidențiale și zeci de mii de apartamente obișnuite”, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, afirmând că distrugerile provocate de Rusia în Ucraina sunt „imposibil de calculat”.

„În momentul de față este imposibil și să numărăm totul. Centale termice, și asta în timpul iernii, fabrici, poduri. Ei ucid copii, execută familii, biserici - ei ne bombardează locurile sfinte”, a acuzat Volodimir Zelenski.

Nu este clar dacă acesta a făcut referire la bisericile distruse luni de bombardamentele forțelor armate ruse.

N.r.: Planul Marshall (cu numele oficial European Recovery Program (ERP), a fost primul plan de reconstrucție conceput de către Statele Unite ale Americii și destinat țărilor europene afectate de Al Doilea Război Mondial. El a avut ca scop ajutorul financiar rapid pentru reconstrucția Europei și asigurarea de aliați pentru Statele Unite ale Americii pe continent.

Urmărește ultimele evoluții din a 13-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.