Consiliul executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat miercuri un ajutor de urgență de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, care se confruntă cu „o criză umanitară și economică foarte gravă” de la invadarea țării de către armata rusă, potrivit AFP.

Președintele American Joe BidenFoto: Hotnews

Acest ajutor imediat ar trebui să permită guvernului „să răspundă nevoilor urgente ale balanței de plăți care rezultă din efectele războiului și va oferi sprijin esențial pe termen scurt”, a spus FMI într-un comunicat.

Fondul speră, de asemenea, că acest ajutor va acționa ca un „catalizator” cu alți parteneri financiari.

Congresul SUA vrea să ofere 14 miliarde de dolari pentru Ucraina

Aleșii Camerei Reprezentanților a SUA vor vota miercuri seară un ajutor imens de aproape 14 miliarde de dolari pentru criza din Ucraina, care include o componentă economică și umanitară, dar și arme și muniție.

Aceste fonduri ar trebui să permită Kievului să-și protejeze rețeaua electrică, să lupte împotriva atacurilor cibernetice și să se doteze cu arme defensive.

Pachetul include, de asemenea, ajutor umanitar de peste 2,6 miliarde de dolari și peste 1 miliard de dolari pentru sprijinirea refugiaților care părăsesc Ucraina.

„Vom continua să sprijinim poporul ucrainean curajos care luptă pentru țara lui”, a asigurat Joe Biden pe Twitter.

Acest ajutor include și peste 6,5 miliarde de dolari pentru Pentagon, care vor fi folosiți în special pentru desfășurarea de trupe în regiune.

De asemenea, sunt alocate fonduri pentru finanțarea răspunsului împotriva Moscovei, începând cu sancțiunile împotriva oligarhilor ruși.