"Rusia își va atinge obiectivul de a asigura statutul neutru al Ucrainei și ar prefera să facă acest lucru prin discuții", a susținut purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, potrivit Reuters.

Maria ZaharovaFoto: - / Sputnik / Profimedia

Ea a făcut aceste declarații miercuri, în cea de a 14-a zi a războiului pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina.

"Operațiunea militară a Rusiei merge strict în conformitate cu planul său", a spus Maria Zakharova, citată de Reuters.

Ea a mai spus că Rusia a constatat "unele progrese" în negocierile cu Ucraina, menite să "pună capăt cât mai curând posibil vărsării de sânge fără sens şi rezistenţei forţelor armate ucrainene".

Zaharova a susținut, de această dată, și că "obiectivele Moscovei nu includ răsturnarea guvernului de la Kiev" și că speră "să obțină progrese mai semnificative în următoarea rundă de discuții cu Ucraina".

Reamintim că în a doua zi a invaziei în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin le ceruse militarilor ucraineni "să preia puterea" la Kiev şi să-i înlăture pe preşedintele Volodimir Zelenski şi anturajul său, pe care îi calificase drept "neonazişti şi drogaţi".

La 14 zile de la invazia Rusiei în Ucraina, trupele ruse nu au reușit să preia controlul asupra țării unde se dau în continuare lupte aprige. Armata ucraineană a respins eforturile forțelor ruse de a intra în orașele Harkiv și Mykolayiv. Cele două părți au convenit asupra încetării focului miercuri dimineață pentru a da posibilitatea ca locuitorii din Kiev și din alte patru orașe să fie evacuați. În zilele trecute, coridoanele umanitare nu au putut fi folosite pentru evacuarea civililor din cauza părții ruse, care a continuat atacul.