Comunitatea internațională va fi responsabilă pentru o "catastrofă umanitară" în masă în cazul în care nu va conveni asupra instituirii unei zone de excludere aeriene, pentru a proteja Ucraina, a declarat miercuri președintele Volodimir Zelenski. El a adăugat și că armata ucraineană a reușit să completeze arsenalul de muniție cu multe trofee luate pe câmpul de luptă, spunând că "Vom lupta cu inamicul cu propriile lui arme, pe lângă ale noastre".

Volodimir ZelenskiFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

În mesajul său televizat zilnic, Zelenski a afirmat că nivelul de amenințare din Ucraina a fost la nivelul maxim în cele aproape două săptămâni de la invadarea țării, dar ucrainenii au arătat că nu vor ceda niciodată.

"Rusia folosește rachete, avioane și elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva orașelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Este datoria umanitară a lumii să răspundă", a subliniat Zelenski.

"Armata noastră a reușit să completeze arsenalul de muniție cu multe trofee luate pe câmpul de luptă. Tancurile inamicului, vehiculele blindate și muniția vor lucra pentru apărarea noastră, viața noastră, țara noastră. Ce poate fi mai umilitor pentru ocupanți? Vom lupta cu inamicul cu propriile lui arme, pe lângă ale noastre", a mai spus Zelenski.

El a făcut și un apel către soldații ruși, vorbind în limba rusă: "Plecați", potrivit CNN.

NATO a respins cererea Ucrainei încă de vinerea trecută

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă de joia trecută NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe. "Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele", a spus Zelenski.

Zelenski a cerut Occidentului să sporească sprijinul pentru țara sa, avertizând că, dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia, aceasta va ataca celelalte țări din Europa de Est pentru a ajunge "până la zidul Berlinului": "Dacă noi dispărem, Dumnezeu să ne ocrotească, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc... Până la zidul Berlinului, credeți-mă!", a spus Volodimir Zelenski, apreciind că Moscova ar putea avea ca obiectiv reconstruirea sferei de influență a URSS în Europa.

Membrii NATO au respins însă vinerea trecută cererea Kievului de a crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina.

"Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol. Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană - n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări", a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ale statelor NATO care a avut loc vinerea trecută.

Stoltenberg a precizat atunci că responsabilitatea NATO este de a preveni extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei "întrucât ar fi chiar şi mai periculos, mai devastator şi ar provoca şi mai multă suferinţă".

Refuzul NATO pentru o zonă de excludere a zborurilor în Ucraina a fost criticat dur de Zelenski, președintele ucrainean comentând că "e ca și cum ai da undă verde bombardamentelor".