Primarul Kievului, Vitali Klitschko, spune că orașul ar avea suficiente resurse pentru a rezista una sau două săptămâni dacă trupele ruse ar reuși să încercuiască capitala.

HotNews.roFoto: Hotnews

Klitschko le-a cerut oamenilor să „apere viitorul” Ucrainei împotriva dorinței președintelui rus Vladimir Putin de a „reconstrui imperiul rus”.

  • "Le spun oamenilor că nu renunțăm niciodată, pentru că este pământul nostru, este orașul nostru, este familia noastră. Ne apărăm viitorul.
  • (...) Motivul pentru care Putin face acest război este pentru că vrem să fim o țară europeană democratică și Putin vrea să reconstruiască imperiul rus.
  • Fără Ucraina este dificil să o faci. Este visul lui să reconstruiască Uniunea Sovietică. Am fost în URSS și nu vrem să ne întoarcem în URSS”, a declarat pentru CNN primarul Kievului.

În scenariul în care capitala ar fi încercuită de armata rusă, Klitschko spune că aceasta ar avea resurse să reziste una sau două săptămâni.

Forțele rusești se concentrează la periferia estică, nord-vestică și vestică a Kievului în vederea unui asalt asupra capitalei Ucrainei în următoarele zile, conform unei analize publicate marți de Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite.

Potrivit evaluării, rușii aduc provizii și întăriri și efectuează atacuri de artilerie, aeriene și cu rachete pentru a slăbi apărarea și a intimida apărătorii ucraineni înaintea unui astfel de asalt.

Și armata ucraineană a spus luni și ea că forțele ruse "încep să acumuleze resurse pentru asaltul Kievului", după zile de progrese lente în principala lor înaintare spre capitală.