Cu câteva ore înainte ca maternitatea și spitalul de copii din Mariupol să fie bombardat, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Ucraina că a stabilit poziții de luptă în spital, relatează CNN. Pe de altă parte, stau mărturie tragediei care a avut loc acolo imaginile cu femeile gravide care au fost scoase însângerate de sub dărmâmături.

Femeie gravida scoasa de sub daramaturi dupa ce Rusia a bombardat maternitatea din MariupolFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

La obișnuita conferință de presă, Zakharova a spus că „la Mariupol, batalioanele naționale ucrainene, după ce au expulzat personalul și pacienții din maternitate” au instalat poziții de luptă.

Ea a continuat susținând că au existat „numeroase videoclipuri care infirmă falsurile ucrainene, confirmând că crimele Kievului împotriva cetățenilor săi sunt din abundență în domeniul public”.

Imagini care au apărut după atac arată în mod clar că în spital o erau atât pacienți, cât și medici, inclusiv femei gravide care au fost transportate din ceea ce mai rămăsese din spital.

Atacul a avut loc în ciuda faptului că Rusia a fost de acord cu o încetare a focului de 12 ore pentru a permite refugiaților să evacueze o serie de orașe.

„Distrugerea este enormă”, a spus consiliul municipal. „Clădirea unității medicale în care copiii au fost tratați recent este complet distrusă”.

Aproximativ 17 persoane au fost rănite, a declarat guvernatorul regiunii Donețk din Ucraina, Pavlo Kyrylenko, după atacul asupra spitalului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, de asemenea, imediat după atac, că mai mulți copii se află sub dărâmături și a făcut din nou apel la închiderea cerului deasupra Ucrainei.

”Atrocitate! Cât timp va mai fi lumea un complice ignorând teroarea? Închideți cerul chiar acum! Opriți crimele! Aveți putere, dar se pare că vă pierdeți umanitatea”, a scris pe Twitter.

-----