Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că nu are „aşteptări mari” de la întâlnirea pe care o va avea joi în Turcia cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, prima de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie.

Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucraineanFoto: Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kuleba a scris, miercuri, pe Facebook că partea ucraineană se pregătește pentru ca discuțiile să fie „cât mai eficiente”.

  • "Dar, vă spun sincer, așteptările mele sunt mici. Nu am așteptări mari, dar cu siguranță vom încerca să scoatem maximum din asta", a afirmat Kuleba, conform CNN.

Kuleba a enumerat prioritățile Ucrainei: "încetarea focului, eliberarea teritoriilor și rezolvarea tuturor problemelor umanitare”. "Acesta este un dezastru umanitar creat de armata rusă”, a adăugat el.

Kuleba a spus că, datorită forțelor de apărare ale Ucrainei și sancțiunilor internaționale, merge la întâlnirea de la Lavrov "cu o poziție puternică": "Suntem puternici, suntem încrezători".

  • "Ce vom obține la final este o altă problemă. Depinde în special de instrucțiunile și directivele cu care va merge domnul Lavrov la aceste negocieri.
  • Sper că va aborda aceste discuții cu bună-credință, nu din perspectivă propagandistică, pentru a găsi o soluție pentru a pune capăt acestui război început de Rusia.
  • Acesta este un moment foarte important și sunt sigur că, indiferent de cum se termină aceste negocieri, îl vom trece cu demnitate, pentru că suntem ucraineni”, a adăugat ministrul ucrainean de Externe.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmitro Kuleba se vor întâlni în Turcia, fiind pentru prima oară când cei doi se vor întâlni de la declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

Lavrov va merge la un forum diplomatic din Antalya, întâlnirea cu Kuleba urmând să aibă loc în acest context, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova. Întâlnirea a fost propusă de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care a avansat ideea unui format trilateral la masa negocierilor.

Cele trei runde de negocieri de pace dintre Rusia și Ucraina s-au dovedit până acum extrem de dificile și fără niciun rezultat concret.