Pentagonul a respins propunerea Poloniei de a-și transfera avioanele de luptă MiG-29 în Statele Unite pentru a fi livrate apoi în Ucraina, numind-o „neviabilă”, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, citat de CNN.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John KirbyFoto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

Pentagonul este în legătură cu guvernul polonez în legătură cu această problemă, dar propunerea Poloniei arată „complexitatea” transferului avioanelor în Ucraina, a spus Kirby în declarație.

„Pur și simplu nu ne este clar că există o justificare de fond pentru aceasta” mutare, a spus Kirby. „Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem propunerea Poloniei este una sustenabilă.”, a declarat acesta.

Guvernul polonez propusese marți mutarea tuturor MiG-29-urilor lor la baza aeriană Ramstein a forțelor aeriene americane din Germania, potrivit unui comunicat al ministerului de externe. Guvernul SUA le-ar fi furnizat apoi Ucrainei, a spus ministerul.

În schimb, Polonia a cerut avioane de luptă folosite pentru a înlocui MiG-29.

Dar Kirby a spus că ideea, așa cum a fost prezentată de Polonia, este prea riscantă, deoarece SUA și NATO încearcă să evite un conflict total între alianță și Rusia.