Serviciul de spionaj militar al Ucrainei ştia din timp despre pregătirea invaziei de către armata rusă în Ucraina, care a avut loc în 24 februarie. Acesta ar fi unul din motivele pentru care militarii ucraineni reacţionează eficient la atacuri. Explicațiile au fost date în cadrul unui interviu pentru canalul de Youtube al jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon, de generalul Vasili Burba, cel care a pregătit o operaţiune specială de reţinere a mercenarilor din armata privată rusă “Wagner”.

Jurnalistul Dmitri Gordon și generalul Vasili BurbaFoto: Screenshot

Militarul ucrainean a precizat că nu poate să divulge locul unde se află şi nici ce sarcini execută în prezent, din motive clare de securitate.

„Ceea ce a avut în loc în 24 februarie a fost un eveniment prognozat, despre care serviciul de spionaj militar al Ucrainei ştia din timp. Încă la sfârşitul anului trecut, chiar partenerii noştri strategici vorbeau despre date concrete în acest sens. Faptul că forţele militare ucrainene resping atât de eficient atacurile forţelor inamicului, care le depăşesc pe ale noastre, este rezultatul pregătirii, bazate pe date concrete furnizate de serviciul de spionaj. Vreau să asigur cetăţenii ucraineni că noi vom rezista şi am fost pregătiţi pentru asta”, a declarat Vasili Burba.

Militarul ucrainean a mai povestit că armata rusă este motivată, iar informaţiile despre faptul că militarii ruşi sunt de neînvins s-a dovedit a fi un bluf. Totodată, potrivit informaţiilor sale, preşedintele rus, Vladimir Putin, primeşte date eronate despre mersul acestui război şi e minţit că acesta se va încheia în 5-6 zile.

„Putin s-a pregătit pentru un blitzkrieg şi credea că oraşul Kiev va fi preluat în trei zile, dar pot să vă spun că serviciile sale speciale lucrează prost. Ei au “mâncat” miliarde de dolari din bugetul său pentru a povesti că Ucraina “aşteaptă” trupele militare ale Federaţiei Ruse, care vor fi întâlnite cu pâine şi sare, că au mai mulţi agenţi pe teritoriul Ucrainei. Tot asta a dovedit a fi un bluf, o minciună. Avem informaţii sigure că ei au furat bugetul său, trupele lor nu sunt pregătite, nici de punct de vedere a echipamentului, nici a tehnicii militare. Ruşii au făcut filme, au cheltuit milioane de dolari pentru a demonstra că tehnica lor este modernă, dar toate aceste informaţii sunt minciuni. Ei nu sunt pregătiţi, nu sunt în stare”, a mai spus militarul ucrainean.

Generalul-colonel ucrainean a mai îndemnat piloţii ruşi care bombardează populaţia civilă din Ucraina să renunţe la executarea ordinelor, iar pe restul militarilor ruşi - să se predea şi să termine cât mai repede acest război.

„Continuaţi să vărsați combustibil, să povestiţi că nu aveţi cum să mergeţi mai departe. Vă îndemn să vă predaţi. Vă garantăm că veţi fi în viaţă, sănătoşi, hrăniţi şi ulterior schimbaţi cu prizonierii ucraineni. Nu am comunicat încă cu militarii ruşi din subdiviziunile speciale, doar cu cei băieţi simpli, care nu au nicio motivare. Ei au fost minţiţi. Unora li s-a spus că vor fi la exerciţii, altora că vor fi întâlniţi cu bucurie în Ucraina. Ei nu sunt pregătiţi nici moral, nu au nicio motivaţie, noi însă o avem”, a declarat Burba.

„Speranţa noastră faţă de NATO a fost una efemeră”

Militarul ucrainean s-a referit şi la poziţia NATO în acest război, spunând că Ucraina şi-a creat o legenda în privinţa Alianţei Nord-Atlantice. „Speranţa noastră faţă de NATO a fost una efemeră. Noi singuri ne-am creat această legendă despre NATO şi am crezut în ea. Aceasta situaţie trebuie să fie o lecţie pentru noi. În politică mare nu se poate să mergi după fantome.

Suntem recunoscători lor, dar acum noi, conducerea noastră, solicităm să fie închis cerul nostru. E foarte bine să vorbeşti şi să te uiţi dintr-o parte, dar în fiecare zi mor oamenii noştri, copii, bunei. Deocamdată, ei nu au făcut acest lucru, dar sunt sigur că pot să-l facă. Eu nu sunt politician, dar acum cred că deja trebuie să ne adresăm nu către politicieni, dar către populaţia ţărilor NATO”, a spus Burba, confirmând că Ucraina continuă să primească armament din exterior.

După reuniunea extraordinară de vineri de la Bruxelles la care s-a discutat despre invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, miniştri de externe ai statelor membre NATO s-au pronunţat împotriva creării unei zone de excludere aeriană, pe motiv că aceasta decizie ar implica riscuri enorme. Şi asta pentru că crearea unei zone de excludere aeriană ar însemna că şi Alianţa Nord-Atlantică ar intra în acest război.