Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Rusia nu a atacat Ucraina și că nu va ataca alte țări, vorbind după negocierile de pace cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba și despre posibilitatea unui război nuclear, relatează Interfax și Reuters.

Serghei Lavrov, ministrul rus de ExterneFoto: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia

El a fost întrebat dacă Rusia intenționează să atace și alte țări la o conferință de presă susținută în Turcia după negocierile de pace cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima întâlnire între șefii diplomației celor două țări de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

„Nu intenționăm să atacăm alte țări, nu am atacat nici Ucraina”, a răspuns Serghei Lavrov.

„Pur și simplu am explicat Ucrainei de multe ori că a apărut o situație care creează amenințări directe la adresa securității Federației Ruse. În ciuda anilor noștri de memorii, îndemnuri, apeluri, nimeni nu ne-a ascultat”, a adăugat ministrul rus de externe.

El a mai spus că președintele rus Vladimir Putin s-a „exprimat în detaliu”, în repetate rânduri pe acest subiect.

Ce spune Serghei Lavrov despre un război nuclear

Șeful diplomației ruse a declarat joi că nu crede că tensiunile dintre Moscova și Occident cauzate de invadarea Ucrainei vor duce la un război nuclear.

„Nu vreau să cred, și nu cred, că va începe un război nuclear”, a spus el după discuțiile cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. Lavrov a adăugat că zvonurile despre un posibil atac rusesc asupra statelor baltice „par să fie farse vechi”.

Declarațiile sale vin în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a ordonat pe 27 februarie punerea în alertă maximă a forțelor de descurajare nucleară rusești.

Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer, a declarat în data de 3 martie că Kremlinul ia în discuţie posibilitatea utilizării armelor nucleare într-un mod „tactic”. „În anumite cercuri există o dezbatere despre folosirea armelor nucleare tactice”, a afirmat acesta.

Întâlnirea de joi dintre Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba nu a dus la progrese majore, părțile nereușind să ajungă la un acord de încetare a focului.

Urmărește ultimele evoluții din a 15-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.