Negocierile dintre miniștrii de externe rus și ucrainean, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, mediate de Turcia, în Antalya, nu s-au soldat cu prea mari progrese. A fost evocată doar promisiunea de a continua eforturile umanitare de evacuare a civililor, fără însă niciun angajament ferm din partea lui Lavrov și asta după ce bombardarea unei maternități din Mariupol s-a soldat cu 3 morți, printre care și un copil, provocând reacții de revoltă și acuzații de genocid din partea Ucrainei.

Serghei LavrovFoto: Imago via GSP

Kuleba a declarat, la finalul negocierilor, într-o conferință de presă, că nu s-a înregistrat niciun progres în ce privește încetarea focului, precizând că Lavrov nu și-a luat angajamentul de a permite un cordon umanitar în Mariupol, acolo unde situația este mai dramatică.

Kuleba a mai spus că discuțiile au fost dificile, dar este gata pentru o nouă rundă de negocieri în același format.

"Sunt gata să continuu acest angajament cu scopul de a pune capăt războiului din Ucraina, de a curma suferința civililor și de a elibera teritoriile ocupate de forțele ruse”, a declarat Kuleba.

La rândul său, Serghei Lavrov a continuat să acuze Ucraina că deține arme biologice și chimice pe care ar vrea să le folosească și că țara este manipulată de către Occident.

El a mai spus că Rusia va face totul pentru a se asigura că nu depinde de Occident.