Forțele Aeriene ale Ucrainei au declarat vineri că avioane rusești au deschis focul din spațiul aerian ucrainean asupra unei localități din Belarus aflată în preajma graniței dintre cele două țări pentru a încerca să atragă Minskul în război, anunță Reuters.

Vladimir Putin si Alexandr LukasenkoFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Aceasta este o PROVOCARE! Obiectivul este de a implica Forțele Armate ale Republicii Belarus în războiul cu Ucraina”, a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene pe Facebook, postând și o înregistrare video cu presupusul incident.

Avertismentul părții ucrainene vine în contextul în care Alexandr Lukașenko a declarat vineri la Moscova în timpul unei întâlniri cu Vladimir Putin că Ucraina se pregătea să atace Belarusul în 24 februarie, ziua în care liderul de la Kremlin a dat ordinul de demarare a „operațiunii militare speciale”.

„Acum vă voi arăta de unde a fost pregătit atacul asupra Belarusului. Și dacă cu șase ore înainte de operațiune (n.r. presupusul atac ucrainean) nu ar fi fost o lovitură preventivă asupra pozițiilor, erau patru poziții, ar fi atacat trupele noastre, bieloruse și rusești care făceau exerciții”, i-a spus el lui Vladimir Putin.

Alexandr Lukașenko, declarații tot mai războinice la adresa Ucrainei

Lukașenko a mai afirmat că mercenari străini mărșăluiesc de-a lungul graniței cu Belarus până la centrala nucleară de la Cernobîl pentru a opri mișcarea trupelor ruse.

„Vor să lovească din spate, să lovească în pozițiile trupelor rămase din exercițiile ruso-belaruse și să nu-și piardă speranța de a ne trage în acest masacru, astfel încât să expunem sectorul vestic”, a spus el.

Lukașenko le-a spus joi generalilor săi că armata bielorusă trebuie să împiedice un atac „din spate” asupra forțelor rusești care au invadat Ucraina de pe teritoriul său.

Oficiali ucraineni și serviciile de informații ale țării au avertizat în mod repetat că Rusia încearcă să creeze o provocare care să ofere Belarusului o justificare pentru a se alătura invaziei.

Alexandr Lukașenko a negat constant că forțele sale armate asistă trupele rusești ce au invadat Ucraina, în pofida faptului că a permis armatei ruse să atace de pe teritoriul său.

---