Rusia a anunțat vineri că va bloca și Instagram și WhatsApp, vrând să declare Meta drept „organizație extremistă", scrie Reuters. Jumătate dintre ruși folosesc aceste aplicații.

InstagramFoto: M A Soliman, Dreamstime.com

Procuratura Generală rusă a cerut blocarea Instagram în Rusia, iar compania Meta să fie declarată extremistă, după ce ar fi permis utilizatorilor săi să transmită mesaje de amenințare la adresa Kremlinului, a transmis agenția de presă Interfax, preluată de The Guardian.

  • „În conformitate cu Legea federală „cu privire la combaterea activității extremiste”, Parchetul General al Federației Ruse a trimis o cerere la instanță pentru a recunoaște Meta Platforms Inc. drept organizație extremistă și a interzice activitățile sale pe teritoriul Federației Ruse” a anunțat vineri Parchetul General al Federației Ruse.

Rusia, a cincea cea mai mare piață a lumii pentru Instagram

Pentru Instagram, Rusia este a cincea cea mai mare piață a lumii, cu peste 65 milioane de useri. La fel este și în cazul WhatsApp: Rusia este a cincea cea mai mare țară pentru aplicație, cu aproape 70 milioane de useri.

Noile restricții vin la scurt timp după ce Meta - care deține Instagram, WhatsApp și Facebook - a anunțat că va încălca politica existentă și va permite utilizatorilor să ceară moartea lui Putin.

Facebook va permite temporar postările care fac apel la violență împotriva invadatorilor ruși sau care cer moartea lui Putin

Meta va permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să facă apel la violență împotriva rușilor și soldaților ruși în contextul invaziei Ucrainei, potrivit unor e-mailuri interne consultate joi de Reuters, în ceea ce este o modificare temporară a politicii sale privind discursul instigator la ură.

Compania de social media permite, de asemenea, temporar unele postări care cer moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexandr Lukașenko în țări precum Rusia, Ucraina, și Polonia, potrivit unei serii de e-mailuri interne adresate moderatorilor săi de conținut.

„Ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, am permis temporar forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent precum „moarte invadatorilor ruși”. Cu toate acestea nu vom permite în continuare apelurile credibile la violență împotriva civililor ruși”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta într-un comunicat.

Apelurile la moartea liderilor vor fi permise cu excepția cazului în care conțin alte ținte sau nu au doi indicatori de credibilitate, cum ar fi locația sau metoda, potrivit unui e-mail, într-o modificare recentă a regulilor companiei privind violența și incitarea la violență.

E-mailurile spun că apelurile la violență împotriva rușilor sunt permise atunci când postarea vorbește în mod clar despre invazia Ucrainei. Apelurile la violență împotriva soldaților ruși au fost permise deoarece aceștia au fost folosiți ca intermediari pentru armata rusă și au spus că nu se va aplica prizonierilor de război.

Modificările temporare ale politicii privind apelurile la violență împotriva soldaților ruși se aplică în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia și Ucraina, potrivit unui e-mail.

Autoritatea rusă de reglementare a internetului Roskomnadzor a ordonat blocarea Facebook în țară, acuzând rețeaua de socializare că „discriminează” mass-media rusă.

Moscova a luat măsuri restrictive și împotriva companiilor de tehnologie, inclusiv Twitter TWTR.N, care a declarat că este restricționată în țară, în timpul invaziei sale din Ucraina, pe care o numește „operațiune specială”.

---