Tehnicienii au început să lucreze joi pentru a repara liniile electrice avariate care deservesc centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit organului de pază nuclear al ONU, citat de CNN.

Militarii ruși la CernobîlFoto: Captura YouTube

Liniile au fost tăiate în întregime la începutul acestei săptămâni, ultima fiind „distrusă ca urmare a bombardării ocupanților” miercuri, a declarat ministrul ucrainean al energiei.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că generatoarele diesel furnizează energie de rezervă site-ului de miercuri, iar surse suplimentare de combustibil au fost livrate instalației controlate acum de Rusia.

Operatorul ucrainean Ukrenergo anunțase miercuri că alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă „complet” din cauza acțiunilor militare ruse.

​Serviciul de informații al armatei ucrainene a avertizat vineri pe Twitter că Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl pe care va încerca să îl pună pe seama Ucrainei.

„Putin pregătește un atac terorist asupra centralei nucleare de la Cernobîl. Centrala nucleară de la Cernobîl, controlată de ruși, plănuiește să creeze o catastrofă provocată de om, pentru care ocupanții vor încerca să transfere responsabilitatea asupra Ucrainei”, afirmă o postare de vineri după-masa de pe pagina oficială a serviciului de informații al armatei Ucrainei.

Informația a fost distribuită ulterior și de pagina forțelor armate ucrainene.

Amintim însă că, în perioadă de război, războiul informațional se duce de ambele părți.