Ucraina spune Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut orice contact cu Cernobîl în urma unei întreruperi de curent la instalație, a raportat Reuters.

Militarii ruși la CernobîlFoto: Captura YouTube

„Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut astăzi toate comunicațiile cu Centrala Nucleară din Chornobîl (NPP), a doua zi după ce amplasamentul controlat de Rusia a pierdut toate sursele externe de energie”, a spus AIEA într-un comunicat

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a spus că ”situația se înrăutățește” la Cernobîl, în special în ceea ce privește personalul care gestionează instalația și protecția împotriva radiațiilor, relatează The Guardian.

„Repet apelul meu urgent către forțele care controlează efectiv instalația să respecte procedurile interne de protecție împotriva radiațiilor, să faciliteze rotația în siguranță a personalului și să ia alți pași importanți pentru a asigura siguranța.”

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că a fost de acord să permită unei echipe ucrainene de reparații să acceseze liniile electrice din zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, a scris agenția de presă Interfax, fără a oferi alte detalii.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat mai devreme că, în urma invaziei ruse a Ucrainei, comunicațiile cu Cernobîl și cu o altă centrală nucleară de la Zaporojie s-au degradat, iar situația este îngrijorătoare.

Mai devreme, Rusia a spus că specialiștii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina.

Alimentarea cu energie electrică a fost oprită miercuri

Operatorul ucrainean Ukrenergo a anunțat miercuri că alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă „complet” din cauza acțiunilor militare ruse.

Centrala de la Cernobîl „a fost complet deconectată de la rețeaua de electricitate din cauza acțiunilor militare ale ocupantului rus, nu mai are sursă de energie", se arată într-o postare pe Facebook a companiei, citată AFP. „Nu există nicio posibilitate de refacere a liniilor”, precizează operatorul.

Cu toate acestea, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), spunea miercuri că întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl nu prezintă un „impact major asupra securității”.

„Încărcarea termică a bazinului și volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru a asigura o îndepărtare eficientă a căldurii fără energie electrică”, a precizat AEIA pe Twitter.