Ministerul de Externe ucrainean a publicat pe Facebook o declarație dură, în care a numit reținerea primarului Melitopolului de către bărbați înarmați drept „crimă de război”.

HotNews.roFoto: Hotnews

CNN a raportat anterior că primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost văzut într-un videoclip cum este condus departe de o clădire guvernamentală din oraș de bărbați înarmați. La scurt după, procurorul regional de la Lugansk, susținut de Rusia, a spus că Fedorov a comis infracțiuni de terorism și era investigat.

Într-o declarație postată pe Facebook, Ministerul de Externe ucrainean a numit detenția lui Fedorov o „răpire”, spunând că este una dintre multele „încălcări grave ale normelor și principiilor dreptului internațional, inclusiv ale dreptului internațional umanitar, crime de război și crime împotriva umanității, precum și alte încălcări ale drepturilor omului de către armata rusă”.

Ministerul de Externe a vorbit despre Convenția de la Geneva și protocoalele sale adiționale care interzic luarea civililor ca ostatici, precum Fedorov.

„Solicităm comunității internaționale să răspundă imediat la răpirea lui Ivan Fedorov și a altor civili și să crească presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său barbar împotriva poporului ucrainean”, se arată în declarație.

„Faptul răpirii primarului Melitopolului, împreună cu alte sute de fapte de crime de război comise de ocupanții ruși pe teritoriul ucrainean, sunt documentate cu atenție de agențiile de aplicare a legii. Autorii acestei crime și a altor crime vor fi aduși în fața tribunalului”, a concluzionat ministerul.

-------