Rusia a descoperit dovezi ale eforturilor Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice, a susţinut ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice. Drept răspuns, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, argumentează că afirmaţiile lui Nebenzia sunt o încercare de a „fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care deţine, în realitate, un program al armelor biologice.

Vasili NebenziaFoto: Agerpres/Xinhua

Nebenzia a afirmat că Ucraina a folosit pandemia ca acoperire pentru a-şi avansa cercetările şi a mai susţinut că a încercat să răspândească armele biologice infectând păsările migratoare şi liliecii, relatează News.ro citând BBC.

El a acuzat de asemenea SUA că încearcă să fabrice arme biologice care pot viza anumite grupuri etnice.

Nebenzia nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmaţiile sale, iar ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, spune că afirmaţiile sunt o încercare de a „fabrica un pretext pentru atac”.

„Rusia încearcă să folosească Consiliul de Securitate pentru a legitima dezinformarea şi a induce în eroare oamenii pentru a justifica războiul pe care preşedintele Putin l-a ales împotriva poporului ucrainean”, a mai spus ea.

Oficialul american a declarat că „Ucraina nu are un program de arme biologice. Nu există laboratoare ucrainene de arme biologice susţinute de Statele Unite ale Americii. Nici lângă graniţa cu Rusia şi nici în altă parte”.

Thomas-Greenfield a explicat că Ucraina operează propriile laboratoare de sănătate publică pentru a detecta şi diagnostica boli precum Covid-19, adăugând că SUA au ajutat Ucraina ”să facă acest lucru în siguranţă”.

Ea spune că munca a fost făcută „public”.

„Partea rusă este cea care menţine de mult timp un program de arme biologice, încălcând astfel dreptul internaţional”, a mai subliniat ea.

Citește și:

---