​Autoritățile ucrainene vor face vineri noi încercări pentru a le permite oamenilor din localitățile din jurul Kievului, dar și din alte regiuni, să fugă din calea războiului, prin coridoare umanitare, potrivit ministrului ucrainean al Reintegrării, Iryna Vereșciuk, citată de CNN.

Persoana care a reusit sa fie evacuata din MariupolFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Reamintim că astfel de coridoare au fost convenite cu Moscova în urmă cu câteva zile, însă încercările de evacuare a populației au eșuat de cele mai multe ori, Ucraina acuzând Rusia de atacuri repetate asupra rutelor stabilite.

Ea a spus că Ucraina încearcă să deschidă vineri coridoare în mai multe regiuni, iar rutele planificate sunt:

  • Mariupol-Zaporojie
  • Volnovakha-Pokrovsk
  • Polohy-Zaporojie
  • Enerhodar-Zaporojie
  • Izium-Lozova

Reamintim că rutele de evacuare din Mariupol și Volnovakha au fost blocate în mod repetat în ultima săptămână, pe fondul luptelor grele și bombardamentelor din partea forțelor ruse. S-a înregistrat mai mult succes în evacuarea oamenilor din Izium, care a suferit distrugeri pe scară largă.

Vereshchuk a spus că vor fi făcute noi încercări pentru a le permite oamenilor să scape de luptele din jurul Kievului, cu rute din capitală către destinații precum Bucha, Hostomel, Kozarovychi și Mykulychi. De asemenea, au fost anunțate rute în apropiere de Zhytomyr, la vest de Kiev, deschizând coridoare către Andriyivka, Makariv și Borodianka.

Aproximativ 100.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare în mai multe zone ale Ucrainei în ultimele două zile, a declarat joi președintele Volodymyr Zelensky. El a acuzat armata rusă că a împiedicat evacuarea civililor din orașele încercuite Mariupol și Volnovakha (sud-est), prin atacuri asupra traseelor planificate pentru coridoare umanitare.

Armata rusă menține asediul mai multor orașe mari ucrainene și își continuă bombardamentele, precum cel care a lovit miercuri un spital de copii din Mariupol, port strategic la Marea Azov.

---------------