​​NATO nu vrea „un război deschis cu Rusia”, a declarat vineri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

„Noi avem responsabilitatea de a preveni ca acest conflict să se extindă dincolo de granițele Ucrainei și să devină un război deschis între Rusia și NATO”, a spus el, citat de AFP, în marja Forumului diplomatic organizat de presedinția turcă în Antalya.

Stoltenberg a justificat refuzul NATO de a impune o zonă de excludere aeriană în Ucraina pentru a proteja populația de bombardamentele rusilor. O astfel de măsură „ar însemna a fi gata să dobori avioanele rusești”, a spus el, „si ne-ar duce cu siguranță la un război deschis”.

Secretarul general al Alianței a făcut din nou apel la Vladimir Putin să pună capăt războiului în Ucraina și să găsească „o soluție politică” pentru conflict.

NATO a respins săptămâna trecută cererea Kievului de a crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, a declarat secretarul general al Alianţei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joia trecută NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe.

„Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el .