Uniunea Europeană va interzice exporturile de produse de lux către Rusia, pentru a da „o lovitură elitei rusești”, în cadrul noilor sancţiuni decise împreună cu ţările din G7, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier Hoslet / AFP / Profimedia Images

„Cei care susțin mașinăria de război a lui Putin nu ar trebui să poată profita de stilul lor de viață somptuos în timp ce în Ucraina cad bombe asupra unor persoane nevinovate”, a afirmat Ursula von der Leyen într-un comunicat.

Industria de lux franceză şi italiană ar urma să fie afectate în mod special, punctează AFP.

UE anunţă al patrulea set de sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană va suspenda comerţul şi tratamentul economic privilegiat al Moscovei, va reprima utilizarea de cripto-active de către Rusia şi va interzice exporturile către Rusia de bunuri de lux ale UE, precum şi importul de produse din fier şi oţel, a detaliat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aceste măsuri fac parte din al patrulea set de sancţiuni împotriva Rusiei, sancţiuni adoptate în coordonare cu SUA şi țările din G7, notează Reuters și News.ro.

„Mâine vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru a izola şi mai mult Rusia şi a epuiza resursele pe care le foloseşte pentru finanţarea acestui război barbar”, a spus Von der Leyen.

Alături de alţi aliaţi occidentali, precum Statele Unite, Uniunea va revoca statutul comercial al Rusiei de ”naţiunea cea mai favorizată”. În acest fel, UE ar putea interzice sau impune tarife punitive asupra mărfurilor ruseşti şi ar plasa Rusia la egalitate cu Iran sau Coreea de Nord.

Rusia, scoasă din foruri precum FMI şi Banca Mondială

Ca prim pas, UE va interzice importurile de bunuri din sectorul siderurgic.

Potrivit şefei executivului UE, drepturile de membru ale Rusiei în principalele instituţii multilaterale, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, vor fi suspendate.

„Rusia nu poate încălca în mod grav dreptul internaţional şi, în acelaşi timp, să se aştepte să beneficieze de privilegiile de a face parte din ordinea economică internaţională”, a spus ea.

Aliaţii G7 vor găsi modalităţi săptămâna viitoare de a viza „acoliţii” lui Putin şi se vor strădui să se asigure că Rusia şi elitele sale nu pot folosi cripto-active pentru a se sustrage sancţiunilor.

Uniunea Europeană va interzice în special exporturile către Rusia de bunuri de lux din UE, o măsură concepută ca o lovitură pentru elitele ruseşti.

În cele din urmă, blocul comunitar va interzice noile investiţii europene în sectorul energetic al Rusiei.

„Această interdicţie va acoperi toate investiţiile, transferurile de tehnologie şi serviciile financiare pentru explorarea şi producţia de energie – astfel, va avea un impact mare asupra lui Putin”, a explicat Von der Leyen.

---