Papa Francisc a lansat miercuri o rugăciune emoţionantă pentru pace, cerând „iertare” pentru morţii şi violenţele din Ucraina, evocându-i pe Cain şi Abel, relatează Vatican News și Agerpres.

Papa Francisc apel contra războiului în UcrainaFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

„Doamne Iisuse, născut sub bombele de la Kiev”, „mort în braţele mamei într-un buncăr din Harkov”, „trimis pe front la 20 de ani, ai milă de noi!”, a spus suveranul pontif, vizibil mişcat, citind rugăciunea unui episcop italian pentru Ucraina la sfârşitul audienţei generale săptămânale de la Vatican.

Suveranul Pontif a cerut iertare în numele oamenilor care „continuă să bea sângele morţilor sfâşiaţi de arme” şi ale căror mâini „create pentru a proteja s-au transformat în instrumente ale morţii”.

Papa Francisc i-a evocat pe Cain și Abel

Liderul Bisericii Catolice cu 1,3 miliarde de credincioşi l-a „implorat” pe Dumnezeu să „oprească mâna lui Cain”, cerând iertare „dacă vom continua să ne ucidem fratele, dacă vom continua la fel ca Cain să scoatem pietrele de pe câmpul nostru pentru a-l ucide pe Abel”, făcând referire la personajul biblic, fiul cel mare al lui Adam şi Eva, care şi-a ucis fratele mai mic.

„Şi când vei opri mâna lui Cain, ai grijă şi de el. El este fratele nostru”, a continuat el.

„Iartă-ne dacă (...) prin durerea noastră legitimăm brutalitatea actelor noastre”, a spus suveranul pontif în faţa miilor de credincioşi adunaţi în sala de audienţe Paul al VI-lea, dintre care unii ţineau steaguri ucrainene.

Duminică, papa Francisc, care a făcut în repetate rânduri apeluri la pace de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, a cerut „oprirea masacrului” în această ţară.

Urmărește ultimele evoluții din a 20-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.