Patriarhul ortodox rus Kirill a vorbit miercuri despre conflictul din Ucraina cu șeful Bisericii Angliei, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, a anunțat Biserica Rusă la scurt timp după o discuție cu Papa Francisc, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„A avut loc o discuție detaliată asupra situației critice din Ucraina”, a spus Biserica Rusă într-un comunicat, adăugând că Kirill „a explicat în detaliu poziția” Moscovei și s-a referit la „aspecte umanitare”.

Patriarhul Kirill al Rusiei a declanșat o revoltă fără precedent în Biserica Ortodoxă după ce s-a transformat în portavocea lui Putin pentru războiul din Ucraina

Kirill, în vârstă de 75 de ani, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, vede războiul ca un parapet de apărare față de Occidentul despre care afirmă că e decadent, mai ales în ceea ce privește acceptarea homosexualității.

Mai mulți experți au declarat pentru Putin că el și putin împărtășesc viziunea asupra „Russkiy Mir” sau „lumea rusească”, o idee care leagă unitatea spirituală de expansiunile teritoriale ce vizează anumite teritorii ce au făcut parte din Uniunea Sovietică.

Ceea ce Putin vede ca o restaurație, Kirill vede drept o cruciadă. Însă patriarhul a declanșat nemulțumiri atât acasă în Rusia cât și în rândul unora dintre bisericile din străinătate afiliate Patriarhiei din Moscova.

În Rusia, aproape 300 de membri ai unui grup numit Preoți Ruși pentru Pace au semnat o scrisoare în care condamnă „ordinele criminale” puse în aplicare în Ucraina.

„Oamenii din Ucraina ar trebui să aibă propria alegere, nu să facă una cu pistolul la tâmplă, fără presiuni din partea Occidentului sau a Estului”, notează preoții în scrisoare.

Din cei 260 de milioane de creștini ortodocși din lume, în jur de 100 de milioane trăiesc în Rusia și o parte a celor din străinătate sunt în unitate cu Moscova. Însă războiul a dus acum la tensionarea acestor relații.

---

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 21