Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril I al Moscovei, a afirmat că paradele comunităţii gay au fost unul dintre motivele pentru care Rusia a invadat Ucraina, relatează CNN și News.ro.

Patriarhul Kiril al Rusiei alaturi de ministrul apararii Serghei SoiguFoto: Evgeny Odinokov / Sputnik / Profimedia Images

Patriarhul Kiril, un vechi aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat despre războiul din Ucraina că este despre „o respingere fundamentală a presupuselor valori oferite astăzi de cei care pretind că au puterea mondială

„Testul” la care sunteţi supuşi, a spus Chiril, este dacă ţara voastră este dispusă să organizeze parade ale comunităţii gay.

„Pentru a intra în clubul acelor ţări, este necesar să se organizeze o paradă a comunităţii gay. Nu pentru a face o declaraţie politică, 'suntem de partea voastră', nu pentru a semna niciun acord, ci pentru a organiza o paradă a comunităţii gay. Şi ştim cum oamenii rezistă acestor solicitări şi cum această rezistenţă este înăbuşită cu forţa”, a spus Kiril în timpul unei predici la Moscova.

Patriarhul Kiril, paradele gay și „semnificația metafizică” a războiului din Ucraina

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a catalogat războiul drept o luptă cu „semnificaţie metafizică”, pentru ca omenirea să urmeze legile lui Dumnezeu. „Ceea ce se întâmplă astăzi în sfera relaţiilor internaţionale nu are doar semnificaţie politică. Vorbim despre ceva diferit şi mult mai important decât politică. Vorbim despre mântuirea omului”, a spus el.

Patriarhul Kiril este o figură importantă în Rusia, țară în care religia ortodoxă este considerată parte integrantă a identităţii ruse. El a fost supus unor presiunii din cadrul propriei Biserici să denunţe agresiunea lui Putin, dar nu a făcut acest lucru în cadrul declaraţiilor sale publice. Dimpotrivă, a susţinut viziunea preşedintelui Rusiei referitoare la un imperiu rus spiritual şi temporal.

Declarațiile de marți ale patriarhului Kiril vin după ce în urmă cu o zi un preot din Rusia a fost arestat după ce la slujba de duminică a ținut o predică împotriva războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

Patriarhia Română l-a criticat dur pe patriarhul Kiril

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române l-a criticat dur duminică pe patriarhul Kiril, afirmând despre acesta că este un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase lucruri pe care omul antihristic, care mimează credința în Dumnezeu și patriotismul, este capabil să le comită cu atrocitate”.

„Războiul cumplit și nejustificat împotriva altora, bulversarea vieții unui popor liber, îngrozirea, torturarea în varii feluri și uciderea în masă a unor oameni pe care Hristos ne-a poruncit blând să-i iubim ca pe noi înșine, nu să-i strivim sub cizma grea și invadatoare a morții”, a mai afirmat Vasile Bănescu.

Patriarhul Kiril al Moscovei si al intregii Rusii a fost ultima dată în România în 2017, luând parte la București la ceremoniile dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou și la o slujbă Te Deum organizată cu ocazia împlinirii a zece ani de la întronizarea Patriarhului Daniel.

Urmărește ultimele evoluții ale celei de-a 13-a zi de război în Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.