Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a numit, miercuri, pe ruşii pro-occidentali „trădători naţionali” din „coloana a cincea”, care „nu pot trăi fără stridii şi libertatea de gen”, în cadrul unui discurs televizat, relatează CNN și News.ro.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului (dreapta, jos)Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Occidentul va încerca să se bazeze pe aşa-zisa coloană a cincea, pe trădătorii naţionali, pe cei care câştigă bani aici, cu noi, dar locuiesc acolo. Şi când spun 'trăiesc acolo', nu mă refer în sensul geografic al cuvântului, ci la mentalitatea lor, la conştiinţa lor sclavă”, a spus Putin.

Aceşti oameni „nu pot trăi fără stridii şi libertatea de gen”, a adăugat el.

Termenul „a cincea coloană” se referă de obicei la simpatizanţii inamicului şi are originea în perioada Războiului Civil Spaniol. Liderul rus, ale cărui forţe s-au blocat în Ucraina şi a cărui ţară se confruntă cu un dezastru economic din cauza sancţiunilor occidentale, a învinuit adesea influenţele occidentale pentru ceea ce el consideră că îi afectează ţara.

De exemplu, el a redus în mod sistematic drepturile LGBTQ în Rusia. De asemenea, Putin a impus loialitate din partea presei ruse şi, la începutul acestei luni a semnat un proiect de lege de cenzură care împiedică canalele mass-media să difuzeze „informații false” despre acțiunile forțelor armate ale Rusiei.

Vladimir Putin, discursuri tot mai delirante

Tot într-un discurs susținut miercuri, președintele Rusiei a declarat că sancțiunile impuse de Occident împotriva țării sale sunt asemănătoare cu pogromurile antisemite.

„Masca de decență a Occidentului a căzut și a început să acționeze într-un mod odios. Există paralele evidente cu pogromurile antisemite”, a spus Putin în timpul unei reuniuni televizate.

„În multe țări occidentale, oamenii sunt supuși unei persecuții reale doar pentru că sunt din Rusia, li se refuză îngrijirea medicală, li se dau afară copiii din școli, părinții lor își pierd locurile de muncă și li se interzic muzica, cultura și literatura rusă”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Putin a continuat în același ton, comparând acțiunile ucrainenilor cu încercările naziștilor de a face cât mai multe victime, înainte de înfrângere. „Lovesc fără discernământ, cu fanatism și frenezia celor condamnați, la fel ca și fasciștii, care în ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich au încercat să tragă cu ei în mormânt cât mai multe victime nevinovate”, a spus el.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat miercuri că starea emoțională a lui Putin este „normală”, în ciuda faptului că are „un program neregulat”.

Urmărește ultimele evoluții din a 22-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.