​Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că tot ce are nevoie Ucraina din partea Vestului sunt „arme și sancțiuni. Restul îl facem noi”. Vorbind la CNN despre negocierile cu Rusia, Kuleba a spus: Există o serie de factori care fac diferența în poziția Rusiei în negocieri.

Dmitro KulebaFoto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

Primul este rezistența acerbă a armatei ucrainene și a poporului ucrainean. Al doilea factor îl reprezintă sancțiunile impuse Rusiei, sancțiuni care provoacă contracția economiei ruse. Rezistența continuă a ucrainenilor și sancțiunile au forțat Rusia să își schimbe ușor poziția, a adăugat Kuleba. Poziția sa în negocieri este acum una diferită, chiar dacă nu în mod esențial diferită. Dar trebuie să fiu clar, ambele delegații, cea rusă și cea ucraineană sunt departe de a ajunge la un acord asupra situației actuale...”

Întrebat despre retorica omologului său rus, Serghei Lavrov, privind „denazificarea” Ucrainei, Kuleba a spus: „Rusia nu va admite niciodată, niciodată că a făcut o concesie sau că și-a dat seama că obiectivele pe care și le-a propus nu sunt realizabile. Întotdeauna vor spune public că totul este bine și că totul merge conform planului. Indiferent ce a spus ministrul Lavrov în conferința de presă, eu știu două lucruri: dacă Ucraina va obține suficientă cantitate de arme pentru a se apăra, dacă presiunea pentru sancțiuni va continua, atunci Rusia va face concesii serioase.