Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cei care încearcă să se alăture forțelor ruse în Ucraina că va fi „cea mai proastă decizie din viața ta”, într-un mesaj video postat joi seară pe Facebook.

Volodimir ZelenskiFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

„Viața lungă este mai bună decât banii care ți se oferă pentru una scurtă”, a spus Zelenski, citat de CNN.

El a susținut că Ucraina are informații că armata rusă recrutează mercenari din alte țări, dar a spus că acest lucru nu îi va ajuta.

Forțele ucrainene încă dețin toate zonele cheie ale țării, iar noi recruți ruși au fost luați prizonieri, a adăugat el.

Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev a transmis că o parte din mercenarii sirieni consideră participarea la războiul din Ucraina de partea Rusiei ca fiind o șansă pentru dezertare și migrație ilegală în țările membre ale Uniunii Europene, scrie Ukrainska Pravda.

"Recent, peste 30 de luptători plecaţi din Rusia au ajuns la baza militară Khmeimim, după ce au fost răniți în luptele împotriva apărătorilor Ucrainei. Acest lucru a afectat în mod negativ moralul altor mercenari și a dus la refuzul unora dintre ei de a participa la ostilități. Au existat chiar și cazuri de automutilare în rândul luptătorilor sirieni. Unii dintre mercenari consideră plecarea în Rusia și Belarus drept o șansă pentru dezertare și migrație ilegală în țările UE" - a scris GUR pe Telegram.

Potrivit instituţiei, comanda bazei militare ruse Khmeimim din Siria a primit instrucțiuni să trimită zilnic până la 300 de mercenari în Ucraina. Pe 15 martie, 150 de mercenari au fost deja trimiși în Rusia pentru a lua parte la ostilitățile împotriva Ucrainei.

Potrivit informațiilor obţinute de serviciul de spionaj al armatei ucrainene, în viitorul apropiat, este planificat un transfer de arme, echipamente militare și a alte resurse din Siria în Rusia și în Belarus, pentru a dota trupele invadatoare care luptă în Ucraina.

Președintele sirian, Bashar al-Assad, a promis deja că va oferi Rusiei 40.000 de luptători pentru războiul din Ucraina. În cadrul recrutării, mercenarilor li s-a promis că vor executa exclusiv misiuni similare celor din poliție, pentru a restabili ordinea în teritoriile ocupate.

Ulterior, însă, printre mercenari au început să se răspândească informaţii că vor lua parte la ostilitățile împotriva armatei ucrainene, iar acest lucru a redus semnificativ "moralul" sirienilor, citează Rador.

Citește și: