Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, spune că decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina s-a bazat pe o evaluare „extrem de precisă” și „realistă” a situației din lume, relatează Kommersant.

Serghei Nariskin alaturi de ministrul apararii Serghei SoiguFoto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Narîșkin mai susține că orice întârziere a demarării „operațiunii militare speciale”, oricât de mică ar fi fost ea, ar fi dus la o tragedie și mai mare și că decizia lui Vladimir Putin s-a bazat de asemenea pe o „analiză profundă a tiparelor istorice”.

„Cea mai mică întârziere în ceea ce privește regimul deschis rusofob, corupt-oligarhic de la Kiev s-ar transforma într-o mare tragedie în viitorul apropiat”, a spus șeful spionilor ruși, citat de agenția RIA Novosti.

El susține de asemenea că Statele Unite vor să prelungească cât mai mult posibil conflictul din Ucraina și că Occidentul vrea să transforme conflictul într-un „război pozițional de un grad ridicat de intensitate”.

Șeful spionajului rus spunea despre invadarea Ucrainei că este propagandă americană

La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, Serghei Narîșkin acuza că „sugestiile” potrivit cărora Rusia dorește să invadeze Ucraina sunt o „propangandă rău-intenţionată” a Statelor Unite.

„Trebuie să liniştesc pe toată lumea. Nu se va întâmpla aşa ceva. Tot ceea ce se întâmplă în jurul acestui subiect în acest moment este, desigur, propagandă rău intenţionată a Departamentului de Stat al SUA”, a declarat acesta într-un interviu difuzat la televiziunea de stat.

Comentariile sale veneau după ce presa din Statele Unite relata, pe baza imaginilor din satelit, că Rusia masează din nou trupe la granița cu Ucraina, informație confirmată apoi și de oficialii americani.

Vladimir Putin, nemulțumit de spionii săi

Declarațiile de miercuri ale lui Narișkin vin în contextul existenței tot mai multor informații privind frustrarea și nemulțumirea președintelui Vladimir Putin față de forțele sale armate și serviciile sale de spionaj în Ucraina.

Analiștii afirmă că unul dintre motivele pentru care ofensiva rusească s-a împotmolit rapid a fost din cauza problemelor logistice cauzate de faptul că, pe baza rapoartelor serviciilor sale de informații, Moscova se baza pe o victorie rapidă, la fel ca în cazul anexării Crimeii, și a aprovizionat trupele cu rații pentru doar 2-3 zile de conflict.

Se pare de asemenea că serviciile de informații rusești au subestimat hotărârea și rezistența pe care o vor opune ucrainenii, unii considerând că acesta a fost unul dintre motivele pentru care soldaților ruși li s-a spus că vor fi primiți ca eliberatori de populația locală.

Andrei Soldatov, jurnalist de investigații și expert în serviciile secrete ruse, scria pe Twitter în 11 martie că Vladimir Putin a „decapitat” departamentul de informații externe al Serviciului Federal de Securitate, și i-a pus în arest la domiciliu.

„Putin pare să fie cu adevărat nemulțumit de FSB în Ucraina: a atacat Serviciul 5 SOiMS (ramura de informații externe a FSB)”, a spus expertul pe Twitter.

Urmărește ultimele evoluții din a 21-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.